Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Niektóre produkty psują się szybciej w lodówce od innych. Jednymi z nich są warzywa. Jak zadbać o to, aby wytrzymały o wiele dłużej? Jedyne co musisz zrobić, to wykorzystać ten sprytny trik. Nie dość, że zaoszczędzisz pieniądze, to w dodatku zachowasz chrupkość warzyw.
Gdy kupimy nieco za dużo warzyw, najprostszym wyjściem jest włożenie ich do lodówki. Niestety, czasami możemy nie zdążyć, zjeść ich wszystkich. Jak zadbać o to, aby jarzyny dłużej zachowały świeżość? Jest na to banalnie prosty sposób. Wystarczy, że zapełnisz niewielką miseczkę sola, po czym włożysz ją do szuflady lodówki, w której trzymasz zieleninę. Choć pomysł wydaje się dziwny, to jest naprawdę skuteczny,
Na czym polega sekret triku z solą w lodówce. Przyprawa doskonale wchłania wilgoć z powietrza. Dzięki temu warzywa o wiele wolniej się psują. Ponadto jarzyny pozostają bardziej chrupkie i świeże. Co więcej, sól to naturalny filtr brzydkich zapachów. Razem z wilgocią chlorek sodu wchłonie także nieprzyjemne aromaty.
Oczywiście, sposobem, który zapewni warzywom świeżość na naprawdę długi czas, jest również ich mrożenie. Zanim jednak zabierzesz się za konserwacje jarzyn, poznaj jej najważniejsze zasady. Otóż nie każda zielenina korzysta na ujemnej temperaturze. Są to przede wszystkim warzywa, które mają w składzie duże ilości wody (np. ziemniak, ogórek, czy sałata). Podobnie jest z owocami, a także świeżo wyciskanymi sokami.