Pieczarki są dostępne przez cały rok. To grzyby często wykorzystywane w kuchni. Nadają się do wielu potraw jako główny składnik lub dodatek. Podpowiadamy, jak je przygotowywać, aby nie były wodniste, a pięknie zarumienione i chrupiące.
Jeśli chcemy, aby pieczarki wyszły smakowite, pamiętajmy, aby kupić dobry produkt w sklepie. Nie kupujmy pieczarek ciemnych i powiędłych. Wybierajmy białe i zdrowo wyglądające grzyby bez uszkodzeń. Dobrze prezentujące się egzemplarze będą pierwszym krokiem do idealnego dania. Zwróćmy uwagę, w jaki sposób pieczarki są przechowywane i czy nie są mokre.
Przed przygotowaniem dania pieczarki należy dokładnie umyć i osuszyć. To bardzo ważne, ponieważ grzyby same w sobie zawierają sporą ilość wody. Jeśli chcemy je obrać, warto posłużyć się małym nożykiem. Pieczarki obieramy ostrożnie, aby nie uszkodzić kapeluszy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Do idealnego przyrządzenia pieczarek potrzebujemy dobrej jakości masła. To świetny sposób na chrupiące i zarumienione pieczarki. Po umyciu i pokrojeniu pieczarek, na patelnię wlewamy małą porcję oliwy i trzy łyżki masła. Pokrojoną wcześniej cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy na średnim ogniu, aż cebula nabierze koloru.
Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy je powoli, aby odparowały. Do lekko podsmażonych pieczarek dodajemy pieprz i tymianek. Nie dodajemy soli! To błąd, który często popełniamy. Jeśli dodamy sól zbyt wcześnie, pieczarki wyjdą wodniste. Pamiętajmy, aby sól dodawać pod koniec smażenia.