Jak mrozić pierogi? Nie zapomnij o tym prostym triku, jeśli nie chcesz, żeby się posklejały

Jak mrozić pierogi? Oto proste wskazówki, które sprawią, że przedświąteczne wyroby się nie posklejają. Bezpośrednio przed Wigilią należy je też odpowiednio ugotować, co wymaga precyzji. Nie każdy wie, ile gotować pierogi z zamrażarki, by bez uszczerbku opuściły garnek. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obyć bez pierogów. Można je podawać w wielu wariantach, w zależności od upodobań. W Wigilię większość stawia na farsz z kapusty i grzybów. Okazuje się, że nie trzeba poświęcać czasu na lepienie bezpośrednio przed świętami, bo gotowe pierogi można zamrozić. Nie każdy jednak wie, jak to zrobić, by się nie posklejały. Przedstawiamy prosty i sprawdzony trik.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Jak mrozić pierogi? Wypróbuj ten trik, a się nie posklejają

Pierogi można mrozić zarówno surowe, jak i gotowane. Wystarczy przestrzeganie prostych kroków, dzięki którym wyroby się nie posklejają i nie rozpadną.

  1. Rozłóż pierogi na desce tak, by się nie stykały. Posyp je mąką, posmaruj tłuszczem lub wyłóż folią spożywczą. Dzięki temu nie wyschną. 
  2. Włóż pierogi na desce do zamrażalnika i odczekaj około 1-2 godzin,
  3. Przełóż wyroby do foliowych torebek lub plastikowych pojemników i schowaj ponownie do zamrażalnika.

Zamrożone pierogi należy gotować przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia (w przypadku gotowanych wystarczą 2-3 minuty), dzięki czemu się nie rozkleją. Należy też pamiętać, by nie wrzucać do garnka wszystkich wyrobów naraz, co znacznie obniży temperaturę wody.

Jaka mąka na pierogi? Wykorzystaj ten gatunek, a wyjdą pyszne

Na pierogi sprawdzi się pszenna mąka typu 500 lub 650. Dzięki niej ciasto wyjdzie elastyczne i miękkie, co znacznie ułatwi proces klejenia pierogów. Wybór odpowiedniej mąki zapobiegnie też rozklejaniu się ciasta zarówno na stolnicy, jak i w garnku. 

Najlepsze ciasto na pierogi. Do przygotowania nie potrzebujesz jajka

Elastyczne, łatwo sklejające się ciasto na pierogi nie potrzebuje w składzie jajka. Okazuje się, że jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typu 500 lub 650 i dodatkowa mąka do podsypywania
  • 1 łyżeczka soli
  • pół szklanki oleju
  • około 400-450 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Połącz mąkę z solą i olejem, a następnie dodawaj powoli wodę (uważaj, by się nie poparzyć).
  2. Wyrabiaj ciasto tak, by było elastyczne i łatwo odchodziło od rąk. W razie konieczności dolej nieco więcej wody.
  3. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na kilkanaście minut.
  4. Przekrój ciasto na dwie części, wałkuj, wykrawaj, nadziewaj farszem i lep. W razie konieczności podsypuj stolnicę mąką.
Więcej o: