Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obyć bez pierogów. Można je podawać w wielu wariantach, w zależności od upodobań. W Wigilię większość stawia na farsz z kapusty i grzybów. Okazuje się, że nie trzeba poświęcać czasu na lepienie bezpośrednio przed świętami, bo gotowe pierogi można zamrozić. Nie każdy jednak wie, jak to zrobić, by się nie posklejały. Przedstawiamy prosty i sprawdzony trik.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi można mrozić zarówno surowe, jak i gotowane. Wystarczy przestrzeganie prostych kroków, dzięki którym wyroby się nie posklejają i nie rozpadną.
Zamrożone pierogi należy gotować przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia (w przypadku gotowanych wystarczą 2-3 minuty), dzięki czemu się nie rozkleją. Należy też pamiętać, by nie wrzucać do garnka wszystkich wyrobów naraz, co znacznie obniży temperaturę wody.
Na pierogi sprawdzi się pszenna mąka typu 500 lub 650. Dzięki niej ciasto wyjdzie elastyczne i miękkie, co znacznie ułatwi proces klejenia pierogów. Wybór odpowiedniej mąki zapobiegnie też rozklejaniu się ciasta zarówno na stolnicy, jak i w garnku.
Elastyczne, łatwo sklejające się ciasto na pierogi nie potrzebuje w składzie jajka. Okazuje się, że jego przygotowanie jest bardzo łatwe.
Składniki:
Sposób przygotowania: