Zbliżają się święta, a więc czas, w którym będziemy przygotowywać wiele smażonych potraw. W tym również ryb, które mają swój intensywny, specyficzny zapach. Jak się pozbyć tych aromatów z mieszkania przed wigilijną kolacją? Jeden prosty trik sprawi, że zrobisz to w kilka chwil.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wigilia słynie głównie z potraw przygotowywanych na bazie ryb. Karp oraz śledzie to klasyka, która znajduje się na większości polskich stołów. Nie da się ukryć, że ryby mają swój specyficzny zapach, a ten długo lubi utrzymywać się nie tylko w pomieszczeniach, lecz także na różnych akcesoriach kuchennych. Jak się go pozbyć?
Po przygotowaniu ryb należy od razu umyć deskę do krojenia oraz nóż, z których korzystaliśmy. Trzeba dokładnie wyszorować je bardzo ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. To zwykle nie wystarcza i intensywny zapach ryb nadal jest wyczuwalny na akcesoriach kuchennych. Wtedy wystarczy sięgnąć po plasterek cytryny, a następnie dokładnie natrzeć nim deskę do krojenia oraz nóż. Ten sposób sprawi, że olejki eteryczne zawarte w cytrynie świetnie sobie poradzą z tym specyficznym aromatem.
Usunięcie specyficznego zapachu z akcesoriów kuchennych jest całkiem łatwe. Trudniej jednak z pozbyciem się go z mieszkania, gdy zaczynamy smażyć wcześniej przygotowane ryby. Wówczas nie tylko one mają intensywny aromat, lecz także sam proces smażenia uwalnia kolejne zapachy, które lubią na długo pozostawać w pomieszczeniach. Co zrobić, by podczas przygotowywania wigilijnej kolacji od razu pozbyć się brzydkiego zapachu?
Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiedniej wentylacji. Podczas smażenia potraw otwórz wszystkie okna, które znajdują się w pobliżu kuchni. Oczywiście należy też od razu włączyć okap. Co, jeśli to nie do końca zdało egzamin? Wówczas przychodzi z pomocą pewien trik, który stosowały nasze babcie. Do szerokiego garnka należy wlać dwie szklanki wody, kilka łyżek octu oraz włożyć intensywnie pachnące dodatki, które zamaskują aromat po smażeniu ryb. W tym celu warto sięgnąć po skórki owoców cytrusowych, goździki lub cynamon. Tak przygotowaną mieszankę należy przez 15-20 minut podgrzewać na małym ogniu.