Jak sprawić, by mięso było bardziej soczyste podczas gotowania? Tej sztuczki nie zna twoja synowa

Chcesz zaskoczyć rodzinę podczas świąt daniami, które są jeszcze lepsze niż zwykle? Ta jedna mała sztuczka sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste niż zwykle.

Rosół gotujemy najczęściej z mięsa wołowego lub drobiowego. Rosół jest zupą klarowną bez mięsa. Gotowane mięso  jest źródłem pełnowartościowego białka i jest ono lekkostrawne. Dlatego też warto je wykorzystać, najlepiej w postaci mielonej.

Rosół wołowo - drobiowy from my point of view /Shutterstock

Rosół wołowo - drobiowyRosół wołowo - drobiowy from my point of view /Shutterstock

Wiele osób błędnie sądzi, że gotowane mięso jest suche i niesmaczne. Jednak odpowiednio przygotowane może być przepyszne

Z mielonego mięsa z rosołu robimy takie potrawy jak:

  • pasztet
  • pierogi z mięsem
  • kotlety
  • paszteciki
  • farsz do pierogów 

Jeśli wkładasz surową wołowinę, wieprzowinę lub kurczaka do garnka z zimną wodą i stawiasz na kuchence, przestań to robić

Zobacz wideo Haps - Tarta z odzysku

Jeśli mięso gotuje się zbyt długo, przenosi cały smak do bulionu i staje się bardziej suche i twarde

Jeśli chcesz sprawić, by mięso było bardziej soczyste i smaczniejsze niż zwykle, może to być całkiem proste: wystarczy, że zmienisz swoją kulinarną rutynę. Nie wkładaj mięsa do zimnej wody. Jeśli zaczniesz dodawać mięso do wrzątku - zauważysz różnicę.

To czy włożysz mięso do zimnej czy gorącej wody zależy od przeznaczenia. Jeśli potrzebny jest smaczny, bogaty bulion, mięso zalej zimną wodą i postaw na ogniu.

Jeśli jednak najbardziej zależy ci na smaku mięsa, dodaj je do bulionu już po zagotowaniu. Wtedy rosół będzie mniej skoncentrowany, a mięso pozostanie soczyste i smaczniejsze niż zwykle.

Jeśli mięso zostanie włożone do zimnej wody, składniki mięsa – rozpuszczalne białka, sole mineralne i część innych związków w większej ilości przenikają do wywaru. Białko, które przeszło do wywaru, ścina się w nim pod wpływem podniesionej temperatury tworzy tzw. szumowiny. Nie należy ich usuwać, gdyż zmniejsza się wówczas wartość odżywczą wywaru.

Pierogi z mięsemPierogi z mięsem Fot. Shutterstock/freeskyline

Ważną rolę odgrywa również sól, która wpływa na smak i twardość mięsa

Lepiej jest posolić rosół pod koniec gotowania mięsa. Sól powoduje, że soki z mięsa wypływają na wczesnym etapie, a to źle wpływa na smak mięsa, staje się ono również wtedy twardsze i mniej soczyste.

Po rozpoczęciu gotowania można nałożyć na garnek pokrywkę, włączyć duży ogień i poczekać aż się zagotuje. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do niskiego ustawienia i gotujemy bez pokrywki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: