Te 2 składniki do pierogów z kapustą i grzybami odmienią smak farszu. Zaskocz rodzinę na święta

Dodaj te dwa składniki do tradycyjnych pierogów z kapustą i zaskocz rodzinę na święta. Sprawdź ten sprawdzony przepis na niezawodne ciasto na pierogi oraz rewelacyjny i uniwersalny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów z twistem.

Pierogi z kapustą i grzybami to najbardziej tradycyjne danie na Wigilię. Sekret pierogów tkwi nie tylko delikatnym cieście, ale również w pysznym farszu. Zobacz, jak możesz sprawić, by farsz smakował jeszcze lepiej niż zwykle.

Pierogi z kapusta i grzybamiPierogi z kapusta i grzybami Bartosz Luczak /Shutterstock

Zacznij od przygotowania wszystkich najpotrzebniejszych rzeczy

Będziesz potrzebować:

  • stolnicy
  • wałka 
  • wykrawaczki do pierogów (może być szklanka)
  • bawełnianą ściereczkę
  • szeroki garnek

Przepis na przepyszny farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Potrzebne składniki:

  • pół główki kapusty białej
  • 8 grzybów suszonych
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz.
  • dwie duże cebule

Pierogi z kapusta i grzybamiFot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od suszonych grzybów. Suszone grzyby umieść w większym naczyniu i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw w suche i chłodne miejsce na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Grzyby wchłoną część wody i zmiękną;
  2. Dwie większe cebule obierz i drobno poszatkuj. Na nagrzaną patelnię wylej siedem łyżek oleju. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Pod  dodaj posiekane grzyby i podsmażać całość jeszcze dodatkowe dwie minuty;
  3. Poszatkuj kapustę, dodaj soli, a następnie odstaw i odsączcie z nadmiaru wody;
  4. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Garnek przykryj przykrywką i ustaw małą moc palnika. Kapustę gotuj tak około godziny.
  5. Gdy kapusta i grzyby ostygną – dopraw je pieprzem i solą;
  6. Dodaj pokrojone jajka i posiekane orzechy;

Tradycyjna postna kapusta z grzybamiTradycyjna postna kapusta z grzybami shutterstock.com

Jak przygotować idealne miękkie i cieniutkie ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto do pierogów z kapustą i grzybami:

  1. Do dużej miski wsyp cztery szklanki mąki pszennej. Będzie to około 640 gramów mąki typ. 500.
  2. Dodaj też łyżeczkę soli. 
  3. Naszykuj około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i dodaj do niej dwie łyżki masła.
  4. W momencie, gdy masło roztopi się w wodzie, wlej wodę do mąki z mąką i solą.
  5. Całość mieszaj łyżką, a po chwili zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. 

Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka.  Na środek nakładaj farsz z kapusty i grzybów. W jednym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka farszu.

Pierogi powinny wyjść doskonałe. Smacznego i Wesołych Świąt!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: