Pierogi z kapustą i grzybami to najbardziej tradycyjne danie na Wigilię. Sekret pierogów tkwi nie tylko delikatnym cieście, ale również w pysznym farszu. Zobacz, jak możesz sprawić, by farsz smakował jeszcze lepiej niż zwykle.
Pierogi z kapusta i grzybami Bartosz Luczak /Shutterstock
Zacznij od przygotowania wszystkich najpotrzebniejszych rzeczy
Będziesz potrzebować:
- stolnicy
- wałka
- wykrawaczki do pierogów (może być szklanka)
- bawełnianą ściereczkę
- szeroki garnek
Przepis na przepyszny farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Zobacz wideo
Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"
Potrzebne składniki:
- pół główki kapusty białej
- 8 grzybów suszonych
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz.
- dwie duże cebule
Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl
Sposób przygotowania:
- Zacznij od suszonych grzybów. Suszone grzyby umieść w większym naczyniu i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw w suche i chłodne miejsce na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Grzyby wchłoną część wody i zmiękną;
- Dwie większe cebule obierz i drobno poszatkuj. Na nagrzaną patelnię wylej siedem łyżek oleju. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Pod dodaj posiekane grzyby i podsmażać całość jeszcze dodatkowe dwie minuty;
- Poszatkuj kapustę, dodaj soli, a następnie odstaw i odsączcie z nadmiaru wody;
- Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Garnek przykryj przykrywką i ustaw małą moc palnika. Kapustę gotuj tak około godziny.
- Gdy kapusta i grzyby ostygną – dopraw je pieprzem i solą;
- Dodaj pokrojone jajka i posiekane orzechy;
Tradycyjna postna kapusta z grzybami shutterstock.com
Jak przygotować idealne miękkie i cieniutkie ciasto na pierogi
Jak zrobić ciasto do pierogów z kapustą i grzybami:
- Do dużej miski wsyp cztery szklanki mąki pszennej. Będzie to około 640 gramów mąki typ. 500.
- Dodaj też łyżeczkę soli.
- Naszykuj około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i dodaj do niej dwie łyżki masła.
- W momencie, gdy masło roztopi się w wodzie, wlej wodę do mąki z mąką i solą.
- Całość mieszaj łyżką, a po chwili zacznij wyrabiać ciasto dłońmi.
Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj farsz z kapusty i grzybów. W jednym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka farszu.
Pierogi powinny wyjść doskonałe. Smacznego i Wesołych Świąt!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl