Jak usunąć ości z karpia na wigilię? Ten babciny trik stosowano na polskich wsiach

Jeśli planujesz przygotowanie wigilijnych potraw z karpia, naucz się poprawnie usuwać ości z ryby, aby goście nie musieli robić tego podczas jedzenia. Doradzimy ci jak krok po kroku pozbawić karpia z ości przy użyciu metody, która była stosowana na polskich wsiach przed wojną.

Podczas wigilijnej kolacji rządzi karp. Jemy go w różnej postaci - smażonego, pieczonego i oczywiście w galarecie. Jeśli chcesz w łatwy sposób usunąć ości z karpia, zastosuj się do tych zasad.

Najważniejsze w usunięciu ości z ryby jest umiejętne filetowanie. Za pomocą ostrego noża należy odciąć ości od kręgosłupa z jednej i drugiej strony. Najlepiej zrobić to zdecydowanym ruchem, aby odeszło jak najmniej mięsa. 

Ryba na Wigilię - jak przyrządzić rybę na wieczerzę? Co zamiast karpia? Kilka nietypowych przepisów. Zdjęcie ilustracyjneRyba na Wigilię - jak przyrządzić rybę na wieczerzę? Co zamiast karpia? Kilka nietypowych przepisów. Zdjęcie ilustracyjne iStock

Ości i kręgosłup karpia są bardzo twarde. Twoje ruchy podczas usuwania ości nożem, powinny być zdecydowane, ale powolne

Dzięki tej technice unikniesz skaleczenia. Deskę umieść na twardym, stabilnym blacie. Jeśli deska się rusza, możesz pod spód włożyć materiałową szmatkę, która utrzyma deskę w miejscu. Pamiętaj również o dobrze naostrzonym nożu, który ułatwi ci pracę. 

Zobacz wideo Szadkowska: Zaledwie 26% ankietowanych deklaruje, że chce kupić żywego karpia

Jak usunąć ości z karpia? Zastosuj się do tych metod:

  1. Najpierw połóż karpia na suchej desce przykrytej ścierką. Ryba powinna leżeć grzbietem do ciebie.
  2. W pierwszej kolejności pozbądź się płetw.
  3. Następnie powoli natnij karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokość kręgosłupa.
  4. Nóż przesuwaj powoli w stronę ogona, ciągle na tej samej głębokości. Tym sposobem oddziela się mięso karpia od kręgosłupa.
  5. Przełóż karpia na drugą stronę, aby jego głowa była zwrócona odwrotnie, ale nadal grzbietem do ciebie.
  6. Powtórz cięcie na pozostałej części karpia.
  7. Otrzymane filety oddziel od resztek krwi i ewentualnych grubych ości.
  8. Od połowy tuszy można prowadzić cięcie na całej szerokości filetu aż do ogona, ponieważ nie występują tam ości brzuszne.
  9. Filety z karpia połóż na desce mięsem do góry. Skóra powinna przylegać do deski.
  10. Szerokim nożem rozetnij karpia w pionowe paski o milimetrowej głębokości, nie dotykając skóry ryby.
  11. Sokiem ze świeżej cytryny natrzyj karpia i włóż rybę do lodówki na noc.

Smażony karpSmażony karp Teresa Kasprzycka /Shutterstock

Dlaczego cytryna tak doskonale działa na zmiękczenie ości w karpiu?

Cytryna rewelacyjnie zmiękczy małe ości, których ręczne usuwanie jest praktycznie niemożliwe. Dodatkowo kwasowy sok z cytryny może zniwelować zapach ryby i sprawić, że będzie delikatnie zamarynowana.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: