W okresie bożonarodzeniowym często zyskujemy kilka nadprogramowych kilogramów. W jaki sposób się ich pozbyć? Jeżeli zależy nam na zrzuceniu wagi, nie powinniśmy popełniać tych błędów.
Wbrew pozorom głodówka nie jest najlepszym sposobem na odchudzanie. Wydaje nam się, że gdy nie jemy i czujemy w żołądku pustkę, chudniemy. To nieprawda. Gdy dostarczamy organizmowi za małą ilość pożywienia, odkłada on energię na później. Taka sytuacja może prowadzić do niedoborów, a po zbyt długo stosowanej głodówce możemy nabawić się efektu jo-jo.
Owoce z pewnością są zdrowe. Zawierają wiele składników odżywczych i witamin. Jednak, czy są odpowiednią przekąską na diecie? Musimy pamiętać, że w owocach znajduje się sporo cukru, a przy odchudzaniu jego nadmiar nie jest wskazany. Najbardziej kalorycznymi owocami są banany, daktyle, śliwki, gruszki i winogrona. Jeśli chcemy schudnąć, lepiej sięgnąć po warzywa.
Pamiętajmy, że przybieranie tkanki tłuszczowej wynika z nadmiaru przyjmowanych kalorii. Oczywiście tłuszcze są wysokokalorycznymi produktami, ale nie wolno całkowicie eliminować ich z diety. Istnieją zdrowe tłuszcze, które podczas odchudzania, powinniśmy spożywać. Są to między innymi oliwa, oleje z pestek i nasion oraz tłuszcze pochodzące z orzechów.
Produkty z oznaczeniem light tuczą tak samo, jak zwykłe produkty. Prawdą jest, że odchudzone produkty zawierają mniej tłuszczu, ale jednocześnie mają w składzie większą ilość cukru lub chemicznych słodzików jak np. aspartam.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby zapewnić szczupłą sylwetkę, ostatni posiłek powinniśmy spożywać na około 3 godziny przed snem, a więc jeżeli chodzimy spać o 23:00, kolację możemy zjeść o 20:00. Jeśli spożyjemy kolację o 18:00, a pójdziemy spać wiele godzin później, nasz organizm będzie domagał się jedzenia. Ciężko uniknąć wówczas podjadania, które prowadzi do otyłości.