Jak wybierać mandarynki i pomarańcze, żeby nie miały pestek? Zwróć uwagę na jeden szczegół

Zapach owoców, który od razu kojarzy nam się ze świętami to aromat świeżo obranych mandarynek oraz pomarańczy. Nie wyobrażamy sobie bez nich zimy i Bożego Narodzenia, lecz co zrobić, by wybrać najsłodsze owoce bez pestek? Istnieje jeden łatwy sposób, by cieszyć się smakiem najlepszych pomarańczy i mandarynek.

Soczyste, pachnące mandarynki oraz pomarańcze zwykle kojarzą nam się ze świętami i grudniem, kiedy to sklepowe półki wręcz uginają się od namiaru tych wyjątkowych owoców. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli, lecz głównie wtedy, kiedy są słodkie oraz nie mają pestek. Jak wybrać najlepsze egzemplarze pomarańczy i mandarynek? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Lubisz pomarańcze? To świetnie! Sprawdź, jak możesz wykorzystać ich skórkę

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na co zwrócić uwagę podczas wybierania mandarynek i pomarańczy? Dzięki temu będą świeże oraz soczyste

Podczas kupowania mandarynek i pomarańczy warto zwrócić uwagę na kilka cech charakterystycznych. Dzięki temu wybrane owoce będą jędrne, soczyste oraz świeże. Najgorsze, co może być po zakupie mandarynek to moment, w którym uświadomimy sobie, że wybraliśmy cierpkie i suche owoce, które najczęściej są również kwaśne. Jak się uchronić przed takim rozczarowaniem?

Wybierając pomarańcze i mandarynki zwróć uwagę na to, jak wygląda ich skórka. Jeśli jest jędrna i lśniąca to znaczy, że owoce są soczyste. Warto również sprawdzić ich zapach. Gdy z łatwością będzie wyczuwalny nawet przez skórkę, te mandarynki i pomarańcze powinny być świeże. Staraj się jednak omijać owoce z suchą, pomarszczoną skórką, ponieważ te prawdopodobnie będą niesmaczne.

Jak wybrać najsłodsze mandarynki i pomarańcze? Zastosuj ten trik, a nie będą miały też pestek 

Jeśli jednak nie masz czasu za bardzo przyglądać się kupowanym owocom, zastosuj jeden łatwy trik, który sprawi, że wybierzesz najlepsze sztuki. Ważne, by pamiętać o jednej ważnej kwestii. Mandarynki i pomarańcze muszą mieć "pępek". Jest to po prostu widoczne wybrzuszenie na jednym z końców owocu, które oznacza, że wybrane przez nas mandarynki czy pomarańcze będą słodkie, soczyste i bez pestek.

Więcej o: