Soczyste, pachnące mandarynki oraz pomarańcze zwykle kojarzą nam się ze świętami i grudniem, kiedy to sklepowe półki wręcz uginają się od namiaru tych wyjątkowych owoców. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli, lecz głównie wtedy, kiedy są słodkie oraz nie mają pestek. Jak wybrać najlepsze egzemplarze pomarańczy i mandarynek? Podpowiadamy.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Podczas kupowania mandarynek i pomarańczy warto zwrócić uwagę na kilka cech charakterystycznych. Dzięki temu wybrane owoce będą jędrne, soczyste oraz świeże. Najgorsze, co może być po zakupie mandarynek to moment, w którym uświadomimy sobie, że wybraliśmy cierpkie i suche owoce, które najczęściej są również kwaśne. Jak się uchronić przed takim rozczarowaniem?
Wybierając pomarańcze i mandarynki zwróć uwagę na to, jak wygląda ich skórka. Jeśli jest jędrna i lśniąca to znaczy, że owoce są soczyste. Warto również sprawdzić ich zapach. Gdy z łatwością będzie wyczuwalny nawet przez skórkę, te mandarynki i pomarańcze powinny być świeże. Staraj się jednak omijać owoce z suchą, pomarszczoną skórką, ponieważ te prawdopodobnie będą niesmaczne.
Jeśli jednak nie masz czasu za bardzo przyglądać się kupowanym owocom, zastosuj jeden łatwy trik, który sprawi, że wybierzesz najlepsze sztuki. Ważne, by pamiętać o jednej ważnej kwestii. Mandarynki i pomarańcze muszą mieć "pępek". Jest to po prostu widoczne wybrzuszenie na jednym z końców owocu, które oznacza, że wybrane przez nas mandarynki czy pomarańcze będą słodkie, soczyste i bez pestek.