Kluczem do przygotowania idealnego makowca jest stworzenie wyśmienitej masy, która będzie smaczna, aromatyczna i odpowiednio wilgotna. Można przygotować z niej nie tylko pyszne ciasto, lecz także kluski z makiem oraz tradycyjną kutię. Istnieje jeden składnik, który sprawi, że masa makowa z maku mielonego będzie idealna. Co warto do niej dodać?
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Podstawą makowca czy kutii jest oczywiście mak mielony. Jak przygotować z niego idealną masę, która smakiem zachwyci twoich gości? Nie może zabraknąć w niej oczywiście bakalii i orzechów, które nadają ciastu wyjątkowego smaku. Im więcej, tym lepiej. Inne dodatki lub aromaty to już kwestia przepisu, z którego korzystamy. Co, jeśli jednak okaże się, że masa makowa wyszła zbyt zbita i sucha? Istnieje jeden łatwy sposób, aby sobie z tym poradzić.
Jeśli masa do makowca jest twarda i sucha, dodaj do niej odrobinę śmietany lub mleka. Najlepiej jednak sprawdzi się inny składnik, który sprawi, że mak nabierze idealnej konsystencji. A przy tym podkręci nieco jego smak. Wystarczy do takiej masy dodać jabłko starte na najmniejszych oczkach tarki. Jego ilość warto dopasować "na oko", dlatego dobrze jest dodawać jabłko partiami, by uzyskać idealną konsystencję.
Makowce przygotowane z gotowej masy makowej również są bardzo smaczne, jednak należy do niej dodać kilka składników, by była idealna. Taką masę należy wzbogacić dodatkiem suszonych owoców oraz ulubionych orzechów. Poza tym warto podążać za przepisem, z którego korzystamy. W zależności od rodzaju makowca, jaki planujemy przygotować, będziemy musieli dodać dodatkowo bułkę tartą, ubite białka jajek lub inne niezbędne składniki. To, o czym warto pamiętać to właśnie o dodatku ulubionych bakalii, by ciasto miało wyjątkowy smak. Jeśli masa będzie zbyt sucha, wykorzystaj trik z jabłkiem.