Magda Gessler dla wielu jest autorytetem kulinarnym. Restauratorka chętnie dzieli się z fanami wieloma przepisami kulinarnymi. Jak przygotować karpia na święta według przepisu Magdy Gessler?
Karp to gatunek ryby słodkowodnej. Tradycyjny karp smażony w mące króluje na wigilijnych stołach od wielu pokoleń. Nie każdy jednak potrafi go przygotować tak, aby był chrupiący i nie śmierdział mułem. Jak to zrobić? Magda Gessler radzi, aby przed smażeniem karpia, najpierw zamarynować go w pieprzu cytrynowym, soli i sokiem z cytryny. Rybę marynujemy przynajmniej dwie godziny. Następnie odsączamy go z zalewy i osuszamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Do smażenia karpia w mące potrzebujemy:
Na patelni rozgrzewamy masło lub olej. Jajko rozmącamy na półmisku, a mąkę i bułkę tartą mieszamy w drugim pojemniku. Rybę najpierw obtaczamy w jajku, a potem w mące z bułką. Karpia kładziemy na patelni i smażymy z każdej strony po około 5 do 7 minut. Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Karpia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Cały proces wygląda podobnie jak w przypadku karpia smażonego w mące. Podsmażamy rybę około 3 minut, aż skórka będzie złocista, a potem zdejmujemy ją z patelni i odsączamy z tłuszczu. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy od 20 do 30 minut.