Jak pozbyć się ości z karpia? Niezawodny trik, z którym błyskawicznie przygotujesz rybę

Jak usunąć ości z karpia? Wiele osób zadaje sobie to pytanie przed świętami. Istnieją na to proste sposoby, jednak problem sprawia też odpowiednie przygotowanie ryby. Okazuje się, że nie każdy wie, na czym smażyć karpia. Kłopotem jest też marynowanie. W czym moczyć karpia przed smażeniem?

Smażony karp jest jedną z najpopularniejszych potraw bożonarodzeniowych. Niektórzy uważają, że nigdy nie powinno go zabraknąć wśród dwunastu dań podczas wigilijnej kolacji. Wielu ludzi stosuje różne techniki przygotowania ryby, jednak zmorą praktycznie dla każdego są ości, które przeszkadzają w swobodnym pałaszowaniu karpia. Podpowiadamy, jak się ich pozbyć.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Karp na puree pietruszkowym z pesto

Jak pozbyć się ości z karpia? Kluczem do sukcesu jest umiejętne filetowanie

W przygotowaniu karpia istotną rolę odgrywa umiejętne filetowanie, które pozwoli pozbyć się ości.

  1. Umyj i oczyść karpia.
  2. Przy pomocy noża odetnij głowę, płetwy boczne i płetwę grzbietową.
  3. Wykonaj nacięcie na głębokość kręgosłupa w miejscu łuku skrzelowego (przesuwaj nóż w stronę ogona, cały czas na tej samej głębokości).
  4. Powtarzaj cięcie na pozostałej części karpia.
  5. Wykonaj nacięcia wzdłuż ości żebrowych — usuń największe, a później natnij rybę poprzecznie. Przez cały czas rób to delikatnie i precyzyjnie.
  6. Skrop rybę sokiem z cytryny — pod wpływem wysokiej temperatury ości przestaną być wyczuwalne.

W czym moczyć karpia przed smażeniem? Dzięki tej metodzie pozbędziesz się posmaku mułu

Karp ma charakterystyczny smak, który nie trafia w gust każdego. Okazuje się, że istnieje prosty sposób, by nie trącił mułem. Stosowały go już nasze babcie. Jedyne co należy zrobić, to przed smażeniem zanurzyć rybę w mleku na kilkanaście godzin. Ciecz można też wzbogacić o kilka kulek ziela angielskiego lub liście laurowe.

Na czym smażyć karpia? Lepiej nie robić tego na smalcu

Do smażenia karpia najlepiej wybrać olej rzepakowy lub słonecznikowy. Płyn ma neutralny aromat i smak. Jeśli zastanawiasz się, czy warto smażyć rybę na smalcu, lepiej porzuć ten pomysł. Niestety smak tego rodzaju tłuszczu nie komponuje się dobrze z karpiem.

Więcej o: