Jak długo można przechowywać rybę po grecku? Czy można ją mrozić? Podpowiadamy

Ryba po grecku to nieodłączny element wigilijnego menu. Z pewnością nie zabrakło jej w tym roku na wielu stołach. Co, jeśli przygotowaliśmy jej zbyt dużo i została nawet po kilku dniach świętowania? Zobacz czy rybę po grecku można mrozić i jak ją przechowywać, by była smaczna oraz aromatyczna przez długi czas.

Rybę po grecku oraz inne potrawy wigilijne można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Zwykle po bożonarodzeniowych ucztach zostaje nam sporo jedzenia. Większość gotowych dań można śmiało przełożyć do szczelnych pojemników i umieścić w zamrażarce, by wyjąć je na sylwestrową ucztę. A co z rybą po grecku? Podpowiadamy.

Święta5 imponujących świątecznych rekordów. Niektóre są zaskakujące

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ryba po grecku. Ile można przechowywać ją w lodówce?

Najlepsza ryba po grecku to ta, która jest przyrządzona własnoręcznie. Nie jest to czasochłonna potrawa, a swoim smakiem potrafi zachwycić każdego smakosza. Ile można przechowywać ją w lodówce? Ryba po grecku zachowa świeżość przez 4-5 dni, jeśli będzie przechowywana w szczelnym pojemniku. Jeśli zostało ci jej całkiem sporo po wigilijnej kolacji, możesz śmiało ją zawekować, a wtedy postoi w lodówce nawet do 2 tygodni. Dzięki temu, gdy będziesz miała na nią ochotę, od razu po nią sięgniesz bez obaw o to, że się zepsuła. 

Świąteczne przesądy to nie tylko łuska w portfelu. Dlaczego nie należy wylizywać talerza po kolacji?Świąteczne przesądy. Dlaczego nie należy wylizywać talerza po kolacji?

Czy rybę po grecku można mrozić? Zobacz, jak to zrobić

Wiele osób zastanawia się, czy rybę po grecku można mrozić. Okazuje się, że tak. Warto jednak pamiętać o tym, że po rozmrożeniu zmieni się jej konsystencja, ponieważ potrawa nabierze trochę wody. Istnieje jednak dobry sposób, by ją zamrozić i nadal cieszyć się fantastycznym smakiem.

Wystarczy przygotować dwa pojemniki lub woreczki, które są szczelne. Do jednego należy przełożyć warzywa, a do drugiego samą rybę i tak zamrozić to danie. Po rozmrożeniu można łatwo odcisnąć nadmiar wody z warzyw, dzięki czemu ryba po grecku będzie miała również odpowiednią konsystencję. Tę potrawę można przechowywać w zamrażarce nawet przez pół roku.

Widok na okno balkonoweCzy można trzymać jedzenie na balkonie? O tym warto wiedzieć

Więcej o: