Rybę po grecku oraz inne potrawy wigilijne można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Zwykle po bożonarodzeniowych ucztach zostaje nam sporo jedzenia. Większość gotowych dań można śmiało przełożyć do szczelnych pojemników i umieścić w zamrażarce, by wyjąć je na sylwestrową ucztę. A co z rybą po grecku? Podpowiadamy.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Najlepsza ryba po grecku to ta, która jest przyrządzona własnoręcznie. Nie jest to czasochłonna potrawa, a swoim smakiem potrafi zachwycić każdego smakosza. Ile można przechowywać ją w lodówce? Ryba po grecku zachowa świeżość przez 4-5 dni, jeśli będzie przechowywana w szczelnym pojemniku. Jeśli zostało ci jej całkiem sporo po wigilijnej kolacji, możesz śmiało ją zawekować, a wtedy postoi w lodówce nawet do 2 tygodni. Dzięki temu, gdy będziesz miała na nią ochotę, od razu po nią sięgniesz bez obaw o to, że się zepsuła.
Wiele osób zastanawia się, czy rybę po grecku można mrozić. Okazuje się, że tak. Warto jednak pamiętać o tym, że po rozmrożeniu zmieni się jej konsystencja, ponieważ potrawa nabierze trochę wody. Istnieje jednak dobry sposób, by ją zamrozić i nadal cieszyć się fantastycznym smakiem.
Wystarczy przygotować dwa pojemniki lub woreczki, które są szczelne. Do jednego należy przełożyć warzywa, a do drugiego samą rybę i tak zamrozić to danie. Po rozmrożeniu można łatwo odcisnąć nadmiar wody z warzyw, dzięki czemu ryba po grecku będzie miała również odpowiednią konsystencję. Tę potrawę można przechowywać w zamrażarce nawet przez pół roku.