Kamień w czajniku to zasługa twardej wody. W trakcie gotowania na dnie urządzenia i na grzałkach zaczyna tworzyć się osad z wapnia, który stopniowo pokrywa całe wnętrze czajnika. Woda staje się mętna, dłużej zajmuje jej zagotowanie, a my marnujemy czas i energię, ryzykując zwiększeniem rachunków za gaz czy prąd, a w końcu także uszkodzeniem urządzenia. To dlatego odkamienianie czajnika jest takie ważne. Jak to zrobić? Oto kilka porad.
Więcej sprawdzonych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Najpopularniejszym domowym sposobem na odkamienianie czajnika jest sięgnięcie po kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. Wystarczy ok. 4 łyżki kwasku cytrynowego (lub całe opakowanie) albo sok wyciśnięty z połówki cytryny i wodę (maksymalną pojemność) umieścić w czajniku i zagotować. Po wszystkim odstaw urządzenie na kilka godzin, a następnie wylej wodę z cytryną, wypłucz wnętrze i zagotuj wodę raz jeszcze. Urządzenie powinno być idealnie czyste już po pierwszym czyszczeniu.
W przypadku trudnego do usunięcia osadu konieczne może być sięgnięcie po silniejsze metody. Kwasek cytrynowy może sobie bowiem nie poradzić z grubą warstwą kamienia. W takich sytuacjach warto użyć niezawodnego octu, który skutecznie upora się z kamieniem i zabrudzeniami. Jedyną wadą jest niestety przykry zapach produktu. Na szczęście woń szybko wietrzeje. Jak odkamienić czajnik octem?
Dokładnie wypłucz wnętrze czajnika i kilka razy zagotuj czystą wodę, by pozbyć się zapachu octu.