Poinsecja, zwana gwiazdą betlejemską to kwiat, który chyba najbardziej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Kwitnie on w grudniu, a jego czerwony kolor przyciąga wzrok. Gwiazdę betlejemską można uprawiać w doniczce, ale wykorzystywana jest również w świątecznych bukietach i stroikach. Ten prosty sposób sprawi, że czerwone liście przetrwają dłużej.
Gwiazda betlejemska może świetnie ożywić świąteczny stroik. Sprawdzi się również jako ozdoba świątecznego stołu. Zdecydowanie bardziej elegancko będzie wyglądała w wazonie, niż w doniczce. Jeżeli samodzielnie ucinasz gałązki gwiazdy betlejemskiej, powinnaś skorzystać z tego prostego triku.
Z uciętych gałązek gwiazdy betlejemskiej zawsze wycieka mleczny sok, aż do momentu zaschnięcia uciętego fragmentu. Jest on trujący, więc ucinając gałązki, załóż rękawice. Gdy sok skapnie ci na skórę, przemyj ją wodą z mydłem. Im więcej soku straci gwiazda betlejemska, tym krócej będzie zdobiła bukiet. Istnieją jednak dwa sposoby, aby przyspieszyć tamowanie soku, a tym samym przedłużyć życie gwiazdy betlejemskiej.
Obydwa sposoby ułatwiają zasklepienie miejsca cięcia, dzięki czemu gwiazda betlejemska przetrwa dłużej.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl