Uszka i pierogi pękają podczas gotowania? Sprawdź, jak temu zapobiec

Świąteczne gotowanie może przysporzyć sporo nerwów, zwłaszcza gdy godzinami przygotowywane pierogi i uszka zaczynają się rozklejać. Dzięki tym sposobom możesz uniknąć przedświątecznego rozczarowania.

Przygotowania do świąt trwają pełną parą. Czasu na przygotowanie tradycyjnych potraw jest coraz mniej. Jeżeli w tym roku postanowiłaś samodzielnie ulepić uszka lub pierogi, mamy dla ciebie kilka rad. Dzięki nim ciasto nie będzie pękało, a twoja praca nie pójdzie na marne. 

 

O czym pamiętać podczas gotowania pierogów?

Podczas gotowania pierogów czy uszek zdarza się, że ciasto pęka, a farsz wypływa na zewnątrz. Okazuje się, że przyczyna nie leży często w złym sposobie ich lepienia, lecz gotowania. Dzięki tym wskazówkom uszka i pierogi nie będą pękały podczas gotowania. 

  • Świątecznych wyrobów nie należy gotować w małej ilości wody. Powinny one swobodnie pływać. Przyjmuje się, że na jeden litr wody przypadają cztery średniej wielkości pierogi. 
  • Nie wrzucaj uszek i pierogów do niegotującej się wody. Powinna ona wrzeć. Nie zapomnij również o jej posoleniu. 
  • Po wrzuceniu uszek lub pierogów do wody, od razu ją zamieszaj, aby nie przywarły one do dna garnka. Czynność tę powtarzaj co jakiś czas, aż do wypłynięcia. 
  • Wyrobów nie należy gotować zbyt długo. Czas liczymy od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Powinny się one gotować od trzech do pięciu minut (w zależności od wielkości i grubości ciasta).  Jeżeli były one mrożone czas ten należy oczywiście nieco wydłużyć. 

Jeżeli do ugotowania masz kilka partii pierogów lub uszek, pamiętaj, by po wyjęciu pierwszej z nich dolać do garnka szklankę zimnej wody. Uzupełni ona wyparowaną wodę, a także sprawi, że kolejne pierogi również zachowają pożądany kształt. 

 

Lepienie pierogów. Babciny sposób na elastyczne ciasto 

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne, dzięki czemu będzie bardziej odporne na pęknięcia. Według babcinego sposobu mąkę należy rozrobić z gorącą wodą oraz niewielkim dodatkiem mleka i odrobiną masła. Dzięki temu ciasto będzie bardziej zwarte i nie popęka w trakcie gotowania. Miejsce sklejania można delikatnie zwilżyć wodą, dzięki czemu będzie ono trwalsze. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: