Przygotowania do świąt trwają pełną parą. Czasu na przygotowanie tradycyjnych potraw jest coraz mniej. Jeżeli w tym roku postanowiłaś samodzielnie ulepić uszka lub pierogi, mamy dla ciebie kilka rad. Dzięki nim ciasto nie będzie pękało, a twoja praca nie pójdzie na marne.
Podczas gotowania pierogów czy uszek zdarza się, że ciasto pęka, a farsz wypływa na zewnątrz. Okazuje się, że przyczyna nie leży często w złym sposobie ich lepienia, lecz gotowania. Dzięki tym wskazówkom uszka i pierogi nie będą pękały podczas gotowania.
Jeżeli do ugotowania masz kilka partii pierogów lub uszek, pamiętaj, by po wyjęciu pierwszej z nich dolać do garnka szklankę zimnej wody. Uzupełni ona wyparowaną wodę, a także sprawi, że kolejne pierogi również zachowają pożądany kształt.
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne, dzięki czemu będzie bardziej odporne na pęknięcia. Według babcinego sposobu mąkę należy rozrobić z gorącą wodą oraz niewielkim dodatkiem mleka i odrobiną masła. Dzięki temu ciasto będzie bardziej zwarte i nie popęka w trakcie gotowania. Miejsce sklejania można delikatnie zwilżyć wodą, dzięki czemu będzie ono trwalsze.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl