Jeśli wśród twoich gości w tym roku pojawią się osoby, które nie jedzą mięsa lub nabiału, nie przerażaj się od razu. Znamy kilka fantastycznych przepisów na sylwestrowe przekąski, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie tylko zachwycają swoim smakiem, lecz także przygotujesz je z łatwo dostępnych składników. Co możesz przygotować dla gości, którzy są na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej? Podpowiadamy.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Do przygotowania tej wegańskiej przekąski sylwestrowej potrzebujesz jedynie składników, które kupisz w każdym sklepie spożywczym. Jest smaczna, szybka do zrobienia, a przede wszystkim każdemu zasmakuje. Jest idealna do podania na ciepło, jednak równie smaczna jest zaserwowana na zimno, dlatego możesz przygotować ją o wiele wcześniej.
Składniki:
Przygotowanie:
Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej patelnię i wyłóż na nią starte pieczarki i posól je do smaku. Podgrzewaj, by odparować z nich wodę. Pod koniec smażenia dopraw je do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ciasto francuskie posmaruj keczupem, a następnie wyłóż na nie wystudzony farsz pieczarkowy. Zawiń ciasto jak roladę, a później potnij je na kawałki o szerokości około 1 cm. Tak przygotowane zawijaski piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 15-20 minut.
Nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanych przekąsek? Zrób szybkie zawijaski z tortilli. To przekąska, która błyskawicznie znika z talerza, a można przygotować ją z ulubionych składników. Z łatwością można też dorobić ją w trakcie sylwestra.
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyj. Paprykę i ogórka pokrój w paseczki. Tortillę posmaruj wegańskim majonezem (jeden placek - jedna łyżka majonezu) i ułóż na niej szpinak oraz pokrojone w kostkę warzywa. Zawiń placek jak roladę, a następnie potnij go na mniejsze kawałki o szerokości około 1 cm.
Sałatki na sylwestra to klasyka, której nie może zabraknąć. Właśnie dlatego warto przygotować ją również w wegańskim wydaniu. Co najważniejsze, tę wersję sałatki zrobisz z łatwo dostępnych składników i zajmie ci to zaledwie kilka chwil. A smak zaskoczy wszystkich twoich gości.
Składniki:
Przygotowanie:
Kotlety sojowe włóż do miski, zalej wrzątkiem i dodaj do nich sos sojowy. Przykryj miseczkę i odstaw je na 15 minut do namoczenia. W tym czasie drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na złoty kolor. Pokrój też ogórki oraz kapustę pekińską, a kukurydzę odlej z zalewy. Odsącz kotlety sojowe z nadmiaru wody i porwij je w dłoniach na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, a następnie wyłóż na nią kotlety sojowe wraz z przyprawą gyros. Podsmażaj je do zarumienienia. Układaj sałatkę warstwami: kotlety sojowe, cebula, majonez, ogórki konserwowe, kukurydza, keczup, kapusta pekińska.