Słodki, słony, kwaśny? Ulubiony smak mówi naprawdę wiele o twojej osobowości

To, co lubimy jeść najbardziej, wiele o nas mówi. I to nie tylko określa, czy wolimy kuchnię włoską, czy też polską. Konkretny smak determinuje konkretne cechy naszego charakteru. Tak uważa doceniany neurolog i psychiatra - dr Alan Hirsch z Chicago.

Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteście

Doktor Alan Hirsch z Chicago od lat pracuje jako neurolog i psychiatra. Spotyka się z pacjentami i doprowadziło go to do ciekawych wniosków. Przeprowadził badania, które potwierdziły, że to, jak odczuwamy smaki jest zapisane w naszym kodzie genetycznym.

Nasz sposób odczuwania smaków jest zapisany w DNA

- twierdzi dr Alan Hirsch.

 To, jakie smaki wybieramy najczęściej, zdradza nasze myśli i uczucia

- dodaje specjalista.

Zobacz wideo "Trzymają nas cały czas w ryzach". Kobiety dopiero uczą się rzeczy, które są w standardach wiedzy o seksualności

Słodki, słony, kwaśny? Co wybierasz?

Czy też wolicie słodkie albo słone? Zauważyliście taką tendencję w swoich wyborach. Doktor Alan Hirsch wyodrębnił poniższe cechy przypisane do konkretnych smaków.

Jeśli lubi smak słodki to jesteś serdeczną osobą. Ci, którzy uwielbiają ciastka i czekoladę, mają dobre serce, lubią pomagać innym. Są bardzo wrażliwi i przeżywają wszystko bardziej niż inni.

A jeśli preferujesz smak słony, to prawdopodobnie lubisz rywalizację. Nie potrafisz się pogodzić z przegraną. Jesteś bardzo ambitną osobą, która ma problem z odpuszczaniem.

A gdy lubisz pikantne smaki, lubisz też wrażenia. Potrzebujesz w życiu adrenaliny i lubisz podejmować ryzyko. W towarzystwie czujesz się jak ryba w wodzie. A to niestety czasem onieśmiela.

Fani kwaśnych smaków zwykle są bardzo towarzyskie. Lubią się bawić, mają pozytywne podejście do wszystkiego. Próbuję każdy problem zamienić w coś dobrego, każdego przykre słowo obrócić w żart.

Miłośnicy gorzkich smaków są spokojnego usposobienia. Są bardzo zdyscyplinowani i potrafią ukrywać emocje. Niektórzy snują teorie, że te osoby mają psychopatyczne skłonności.

Więcej o: