Doktor Alan Hirsch z Chicago od lat pracuje jako neurolog i psychiatra. Spotyka się z pacjentami i doprowadziło go to do ciekawych wniosków. Przeprowadził badania, które potwierdziły, że to, jak odczuwamy smaki jest zapisane w naszym kodzie genetycznym.
Nasz sposób odczuwania smaków jest zapisany w DNA
- twierdzi dr Alan Hirsch.
To, jakie smaki wybieramy najczęściej, zdradza nasze myśli i uczucia
- dodaje specjalista.
Czy też wolicie słodkie albo słone? Zauważyliście taką tendencję w swoich wyborach. Doktor Alan Hirsch wyodrębnił poniższe cechy przypisane do konkretnych smaków.
Jeśli lubi smak słodki to jesteś serdeczną osobą. Ci, którzy uwielbiają ciastka i czekoladę, mają dobre serce, lubią pomagać innym. Są bardzo wrażliwi i przeżywają wszystko bardziej niż inni.
A jeśli preferujesz smak słony, to prawdopodobnie lubisz rywalizację. Nie potrafisz się pogodzić z przegraną. Jesteś bardzo ambitną osobą, która ma problem z odpuszczaniem.
A gdy lubisz pikantne smaki, lubisz też wrażenia. Potrzebujesz w życiu adrenaliny i lubisz podejmować ryzyko. W towarzystwie czujesz się jak ryba w wodzie. A to niestety czasem onieśmiela.
Fani kwaśnych smaków zwykle są bardzo towarzyskie. Lubią się bawić, mają pozytywne podejście do wszystkiego. Próbuję każdy problem zamienić w coś dobrego, każdego przykre słowo obrócić w żart.
Miłośnicy gorzkich smaków są spokojnego usposobienia. Są bardzo zdyscyplinowani i potrafią ukrywać emocje. Niektórzy snują teorie, że te osoby mają psychopatyczne skłonności.