Naukowiec pokazał zdjęcia ze stacji polarnej. Co dzieje się ze sztućcami przy -65°C? To nie fotomontaż

Przez Polskę przetoczyła się prawdziwa zima. Wszyscy narzekaliśmy na ujemne temperatury i zalegający śnieg. Nie zdawaliśmy sobie jednak sprawy, że nasze mrozy wcale nie były tak wysokie. Naukowiec Cyprien Verseux pokazał, jak wygląda prawdziwy mróz.

Cyprien Verseux prowadzi badania na Antarktydzie, gdzie temperatura spada do kilkudziesięciu stopni. W mediach społecznościowych podzielił się ciekawymi zdjęciami. Wszyscy sądzili, że to fotomontaż. Oto co dzieje się przy -65 stopniach.

Zobacz wideo Przedłużające się mrozy to ryzyko powodzi. Do pracy ruszyły lodołamacze - wśród nich Puma i Sokół

Antarktyda. Najzimniejszy rejon świata

Antarktyda to kontynent, gdzie tylko 2% powierzchni nie zajmuje lód. To zdumiewająca kraina mrozu i śniegu. W tym tajemniczym miejscu żyją takie zwierzęta jak pingwiny czy foki. Nieliczni śmiałkowie mają odwagę, aby wybrać się w to miejsce. Jednym z nich jest badacz Cyprien Verseux. Relacją z pobytu na Antarktydzie dzieli się na swoim koncie na Instagramie.

 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zdjęcia zachwyciły obserwatorów. To nie fotomontaż

Cyprien Verseux pokazał swoim obserwatorom na Instagramie zdjęcia wykonane w temperaturze ponad -50 stopni. Dlaczego nie działa tutaj prawo grawitacji? Makaron znajdujący się w miseczce wystawiony na działanie tak niskiej temperatury momentalnie zamarzł, przez co widelec wisiał nad posiłkiem i sprawiał wrażenie, jakby lewitował. Nic dziwnego, że obserwatorzy naukowca sądzili, że to żart i badacz wykonał zwykły fotomontaż.

 

Podobna sytuacja wygląda z raclette. To potrawa przyrządzana na podgrzanego nad żarem sera. Naukowiec próbował przełożyć danie na talerz. Zanim posiłek zsunął się z patelni, zdążył zamarznąć.

 

Praca w tak skrajnych warunkach to wielkie wyzwanie. Przygotowanie zwykłego posiłku okazuje się niewykonalne. Naukowcy ze stacji badawczej usiłowali przygotować jajecznicę, lecz zanim wbili jajka na patelnię, skorupki zamarzły.

 
Więcej o: