Dodaj do wody i wstaw na 30 minut do piekarnika. Zaschnięty tłuszcz zejdzie bez szorowania

Czyszczenie piekarnika nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Wewnątrz urządzenia osadza się tłuszcz, resztki spalenizny i żywności. Jednak do wyczyszczenia piekarnika wcale nie potrzebujemy drogich środków specjalistycznych. Wystarczy domowy sposób.

Piekarnik to podstawowe urządzenie w każdej kuchni. Pieczemy w nim mięsa, ciasta, zapiekanki czy makarony. Osadzające się na ścianach piekarnika resztki tłuszczu i żywności sprawiają, że czyszczenie urządzenia jest zmorą wielu osób. Co zrobić, aby piekarnik lśnił czystością? Okazuje się, że wystarczy prosty domowy trik. 

Zobacz wideo Przykry zapach z kuchennego zlewu? Dwa składniki wystarczą, by sobie z nim poradzić

Jak myć piekarnik? Pamiętaj o regularności

Pieczenie ciasta w piekarniku brudnym od tłuszczu z poprzedniego pieczenia to nie jest najlepszy pomysł. Nasz wypiek przejdzie zapachem pieczonego mięsa i z pewnością nie będzie smakował tak, jak byśmy chcieli. Warto pamiętać, że czyszczenie piekarnika powinno odbywać się regularnie. Powinniśmy myć piekarnik po każdym użyciu, kiedy urządzenie ostygnie. Po kilku dniach zaschnięty tłuszcz czy resztki żywności trudniej zmyć.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak szybko wyczyścić piekarnik? Przedstawiamy skuteczny domowy sposób

Do wyczyszczenia piekarnika domowym sposobem potrzebujemy dwóch cytryn i naczynia żaroodpornego. Z cytryn należy wycisnąć sok i przelać do naczynia żaroodpornego. W naczyniu można umieścić również wyciśnięte owoce, a następnie dolać wody, aby zapełniło się w 1/3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C i pozostaw przynajmniej na pół godziny. Jeśli w piekarniku są większe zabrudzenia, możesz zostawić na dłużej. Parujący sok z cytryn w połączeniu z wodą rozpuści tłuszcz. Po wyjęciu naczynia z urządzenia wystarczy przetrzeć piekarnik szmatką lub ręcznikiem papierowym. Jeśli nie posiadasz w domu cytryn, dobrze sprawdzą się również limonki, pomarańcze lub grejpfruty.

Więcej o: