Mole spożywcze zagnieżdżają się w produktach sypkich, dlatego często przynosimy je do domu ze sklepu nawet o tym nie wiedząc. Kiedy się pojawią, trudno się ich pozbyć, a z pewnością nie odejdą z kuchni same. Owady mają to do siebie, że szybko się rozmnażają i zagnieżdżają w coraz to nowszych opakowaniach kasz, ryżu czy makaronu, dlatego zauważenie nawet jednego osobnika powinno skłonić do podjęcia odpowiednich działań. Na szczęście istnieją proste sposoby, które zlikwidują mole spożywcze. Oto co należy zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najprostszych i najszybszych sposobów na pozbycie się moli spożywczych jest przygotowanie kilku prostych pułapek zapachowych i postawienie ich na parapecie w kuchni. Wystarczy wlać do przezroczystych miseczek lub spodków niewielką ilość octu jabłkowego, lub wina. Owady, zwabione przyjemnym dla nich zapachem, wejdą do środka i w zaledwie kilka godzin wiele osobników utopi się w cieczy.
Oprócz tego warto też rozpylać w kuchni i szafkach aromaty odstraszające mole. Sprawdzi się ocet, pomarańcza czy cytryna. Skutecznym sposobem jest też położenie w pobliżu opakowań sypkich produktów kilku popularnych przypraw — liści mięty, goździków czy lasek wanilii.
Warto nie dopuścić do pojawienia się moli spożywczych. Dzięki prostym trikom owady nie zagnieżdżą się w kolejnych produktach, nie zdążą się rozmnożyć, a ty odetchniesz z ulgą. Wystarczy przestrzeganie dwóch prostych zasad.