Jak wytępić mole spożywcze? Wystarczy postawić to na parapecie, a znikną w kilka godzin

Mole spożywcze są uciążliwe i uprzykrzają życie. Zazwyczaj przynosimy je do domu ze sklepu wraz z produktami sypkimi, a pozbycie się insektów wydaje się trudne. Na szczęście proste działania są w stanie rozwiązać problem. Wystarczy zastosowanie produktów, które zapewne mamy już w domu.

Mole spożywcze zagnieżdżają się w produktach sypkich, dlatego często przynosimy je do domu ze sklepu nawet o tym nie wiedząc. Kiedy się pojawią, trudno się ich pozbyć, a z pewnością nie odejdą z kuchni same. Owady mają to do siebie, że szybko się rozmnażają i zagnieżdżają w coraz to nowszych opakowaniach kasz, ryżu czy makaronu, dlatego zauważenie nawet jednego osobnika powinno skłonić do podjęcia odpowiednich działań. Na szczęście istnieją proste sposoby, które zlikwidują mole spożywcze. Oto co należy zrobić.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pająki, mrówki, mole... Sprawdź, jak domowymi sposobami pozbyć się insektów

Postaw na parapecie, a mole spożywcze znikną w kilka godzin. To sprawdzony trik na szkodniki

Jednym z najprostszych i najszybszych sposobów na pozbycie się moli spożywczych jest przygotowanie kilku prostych pułapek zapachowych i postawienie ich na parapecie w kuchni. Wystarczy wlać do przezroczystych miseczek lub spodków niewielką ilość octu jabłkowego, lub wina. Owady, zwabione przyjemnym dla nich zapachem, wejdą do środka i w zaledwie kilka godzin wiele osobników utopi się w cieczy.

Oprócz tego warto też rozpylać w kuchni i szafkach aromaty odstraszające mole. Sprawdzi się ocet, pomarańcza czy cytryna. Skutecznym sposobem jest też położenie w pobliżu opakowań sypkich produktów kilku popularnych przypraw — liści mięty, goździków czy lasek wanilii.

Jak pozbyć się moli spożywczych? Postaw na porządek w kuchni

Warto nie dopuścić do pojawienia się moli spożywczych. Dzięki prostym trikom owady nie zagnieżdżą się w kolejnych produktach, nie zdążą się rozmnożyć, a ty odetchniesz z ulgą. Wystarczy przestrzeganie dwóch prostych zasad.

  1. Po zauważeniu nawet jednego mola spożywczego wyrzuć do śmieci wszystkie otwarte opakowania produktów sypkich i makaronów. Możliwe, że insekty zdążyły już złożyć w nich jaja.
  2. Przechowuj żywność w przezroczystych, zamykanych pojemnikach, co pozwoli na stałe kontrolowanie zawartości. To świetna ochrona przed molami spożywczymi i innymi czynnikami zewnętrznymi.
Więcej o: