Niepozorna pokrywka do garnka czy patelni może mieć więcej przydatnych funkcji, niż jesteśmy w stanie sobie wyobrazić. Choć korzystamy z niej codziennie, nie zdajemy sobie sprawy z tego, że istnieje trik, który znacznie ułatwia gotowanie i studzenie potraw. O czym mowa?
Więcej podobnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Obsługa pokrywki do garnków i patelni jest banalnie prosta. Wydaje się, że nie ma w tym niczego skomplikowanego czy nieodkrytego. Przykrywasz nią naczynie, a po skończeniu gotowania odkładasz na kuchenkę lub, co gorsza, kuchenny blat? Okazuje się, że to nie najlepszy pomysł. Dlaczego? Pokrywka po zdjęciu z garnka jest bardzo gorąca, więc odłożenie jej na blat może sprawić, że jego powierzchnia pod wpływem wysokiej temperatury może ulec uszkodzeniu. Drewniany blat może np. napuchnąć. Z rusztu kuchenki z kolei szklana pokrywka może się zsunąć i rozbić. Na szczęście istnieje banalnie prosty sposób, który pozwoli uniknąć nieprzyjemności. Wystarczy, że wykorzystasz ukrytą funkcję uchwytu. W zależności od typu pokrywki i garnka możesz wykorzystać jeden z tych trików. Pamiętaj, by wcześniej wyłączyć palnik gazowy pod naczyniem.
Okazuje się, że pokrywka do garnka to również przedmiot, który znacznie ułatwi pranie tapicerki kanapy czy dywanu. Jak to zrobić? 600 ml gorącej wody wlej do miski, dodaj łyżkę płynu do mycia naczyń, łyżkę sody oczyszczonej i pół szklanki spirytusu. Dokładnie wymieszaj, zanurz ściereczkę, a po namoczeniu wyżmij, by pozbyć się nadmiaru wody. Rozłóż ścierkę na kanapie, a następnie połóż na niej pokrywkę. Złap za rogi i chwyć je razem z rączką pokrywki lub zabezpiecz przy pomocy gumki. Przecieraj kanapę okrężnymi ruchami.