Odgrzewanie w mikrofali jest prostą i skuteczną metodą na zjedzenie ciepłego posiłku. Jednak nie wszystkie potrawy powinniśmy w niej podgrzewać, a także nie wszystkie naczynia do niej wkładać.
Jajka nie są najlepszym pomysłem, jeśli chodzi o podgrzewanie ich w kuchence mikrofalowej. Zwłaszcza jeśli włożymy surowe jajko tylko po to, by po chwili, uzyskać gotowe śniadanie. Niestety obróbka cieplna stosowana w tej formie może łatwo doprowadzić do eksplozji.
Ostra papryka oraz papryka chilli to kolejne produkty, których pod żadnym pozorem nie wolno podgrzewać w mikrofali. Wszystko za sprawą kapsaicyny znajdującej się w warzywach. Ten związek chemiczny odpowiada za uczucie ostrości papryki. Podczas podgrzewania dochodzi do znacznego uwalniania kapsaicyny, a po otwarciu kuchenki może dojść do oparzenia błony śluzowej gardła i nosa oraz podrażnienia oczu.
Ziemniaki są bardzo powszechnym dodatkiem do obiadu. Jednak ich podgrzewanie w mikrofali może prowadzić do zatrucia pokarmowego wywołanego toksyną botulinową. Jad kiełbasiany może rozwijać się podczas powtórnej obróbki termicznej.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Poza listą produktów spożywczych, których nie należy podgrzewać w kuchence, można także wyróżnić pojemniki, których nie powinniśmy do mikrofalówki wkładać: