Przygotowanie fantastycznego rosołu to prawdziwa sztuka. To danie króluje w wielu domach, a przy tym jest również bazą do przygotowania innych potraw. Zupa pomidorowa na rosole to w końcu smak, którego nie da się podrobić. Warto więc ugotować pyszny, aromatyczny wywar, który będzie miał w sobie wiele smaku. Jak ugotować rosół, który będzie naprawdę smaczny? Podpowiadamy.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Każdy przepis na rosół nieco się od siebie różni, jednak istnieje pewna wskazówka, która może go ulepszyć. Duże znaczenie ma moment, w którym dodajemy do garnka poszczególne składniki. Sprawa jest niezwykle prosta, a sprawi, że zupa nie będzie mętna, lecz pełna fantastycznego smaku. Najpierw trzeba zalać mięso zimną wodą i gotować wywar na najmniejszym ogniu. Dopiero godzinę przed końcem gotowania należy dodać wszystkie warzywa, a zupę doprawiać dopiero po ugotowaniu. Dlaczego ma to takie znaczenie?
Jeśli zbyt szybko wrzucimy warzywa, będą się rozpadać, a rosół stanie się mętny. Warzywa uniemożliwiają też dokładne zebranie szumowin. Warto też pamiętać o tym, by warzywa dodawać w całości, a wtedy oddadzą do wywaru cały swój wyjątkowy smak.
Podstawowy przepis na rosół mówi o tym, by dodać do zupy kilka marchewek, pora, pietruszkę oraz seler. Okazuje się jednak, że niektórzy dodają jeszcze inne warzywa, które znacznie podkręcają smak rosołu. Warto dołożyć do niej 1/8 niedużej główki kapusty włoskiej, by rosół zyskał łagodniejszy, głęboki smak. Dobrze jest też umieścić kilka suszonych grzybów. Mają w sobie dużo naturalnego smaku umami, który nada głębi i sprawi, że zupa będzie naprawdę pyszna. Warto również dodać małego, świeżego pomidora, który nie tylko wzbogaci smak, lecz także poprawi kolor oraz konsystencję rosołu.