Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Jest szybka i prosta w przygotowaniu oraz bardzo smaczna. Przepisów na zupę pomidorową istnieje wiele, ale najczęściej przygotowujemy ją według przepisów naszych babć czy mam. Warto jednak pamiętać o jednym składniku, który sprawi, że nasza zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza.
Każdy z nas ma własne preferencje smakowe. Jedni lubią zupę pomidorową z ryżem, inni zaś wolą jeść ją z makaronem. Warto jednak pamiętać, że zarówno makaron, jak i ryż do zupy gotujemy oddzielnie. Nie powinniśmy zostawiać ich w zupie.
Jeśli lubimy zupę zabielaną, pamiętajmy, że najlepiej dodać śmietanę o 30% zawartości tłuszczu. Mniej tłuste śmietany mogą się zważyć.
Pomidorowa powinna być przygotowana na dobrym rosole. Nie musi to być bulion mięsny. Równie dobrze sprawdzi się bulion warzywny, który podkręci smak pomidorów.
Warto dodać do zupy cukier. Uzyskamy wówczas równowagę smakową. Cukier przykryje nieco kwaskowy posmak pomidorów.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zupa pomidorowa jest przyrządzana na bazie rosołu, a następnie dodawany jest do niej koncentrat pomidorowy, passata lub pomidory. Jest jednak pewien składnik, który warto dodać, aby polepszyć smak zupy. O jakim składniku mowa?
Cukier brzozowy, czyli popularny ksylitol, ma znacznie mniej kalorii niż biały cukier. Dodany do zupy pomidorowej wzbogaci jej smak i doda słodkiego posmaku. Pamiętajmy, że nie możemy przesadzić z ilością ksylitolu. Idealną proporcją są dwie łyżki cukru brzozowego na litr wody.