Chociaż włożenie gąbki do lodówki brzmi jak czynność zupełnie pozbawiona sensu, tak naprawdę jest to sztuczka, niosąca za sobą zbawienne korzyści. To przede wszystkim dzięki swoim właściwością wspomnianym przedmiot może zrobić tam naprawdę dobrą robotę. Ten niepozorny mały przedmiot świetnie zadziała jako pochłaniacz wilgoci oraz nieprzyjemnych zapachów, ale nie tylko!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Czy wiedziałaś to właśnie dzięki swojej budowie i właściwościom gąbka doskonale zadziała jako pochłaniacz wilgoci oraz zapachów w tym m.in. tych nieprzyjemnych często charakterystycznych dla lodówki? Jeżeli nie, czas najwyższy to zmienić! Ten banalnie prosty trik może nie tylko pomóc ci utrzymać czystość, ale również sprawi, że produktu nie będą się tak szybko psuły. Od czego zacząć?
Wystarczy, że na każdej półce w lodówce umieścisz po jednej gąbce. Pomoże to m.in. zapobiec gromadzeniu się wody na znajdujących się tam produktach. Gąbka ulokowana u boku owoców i warzyw pochłania wilgoć, a w związku z tym opóźnia procesy gnilne. Już zaledwie po tygodniu dostrzeżesz, że jedzenie pozostaje dłużej świeże. Z pewnością sztuczka zostanie doceniona nie tylko przez osoby, które nie lubią marnować żywności.
Stosując opisaną powyżej metodę na utrzymanie świeżości w lodówce, należy pamiętać, że wkładamy tam jedynie nową, czystą i suchą gąbkę. Co więcej, należy wymieniać ją co kilka dni lub od razu, gdy dostrzeżesz, że jest wilgotna lub zmienił się jej wygląd.
Pamiętaj jednak, aby nie wyrzucać wspomnianego przedmiotu. Wystarczy go zdezynfekować i wysuszyć. Można to zrobić, namaczając ją w occie, wkładając do zmywarki lub na 2 minuty do kuchenki mikrofalowej. Albo po prostu do pralki. Innym sposobem jest wygotowanie jej z płynem do naczyń. Po wykonaniu tego zabiegu gąbka ponownie nadaje się do mycia lub nawet ponownego włożenia do lodówki.