Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Doczyszczenie spodu patelni potrafi być nie lada wyzwaniem. Zaschnięte plamy tłuszczu i spalenizny mogą pozostawiać ślady, których nie sposób doczyścić nawet drogimi detergentami. Istnieje jednak banalny sposób, dzięki któremu naczynie znów zalśni jak nowe. Wystarczy, że użyjesz trzech produktów z kuchennej szafki.
Jak doczyścić patelnię od spodu? Zamiast czasochłonnego szorowania wypróbuj prosty trik, który podbija internet. Na potrzebne składniki nie wydasz więcej niż 10 złotych. Na początku obróć patelnię spodem do góry. Następnie posyp ją szczyptą soli i proszku do pieczenia. Pamiętaj, aby jedynie delikatnie pokryć nimi zabrudzoną powierzchnię. Całość zalej płynem do mycia naczyń. Na mieszance ułóż kilka listków papieru toaletowego lub chusteczek. Na sam koniec zalej je białym winnym octem. Odczekaj kilkanaście minut, aż papier przylegnie do patelni. Następnie za pomocą namoczonych listków zetrzyj tłuszcz ze spodu naczynia. Od razu zauważysz, że odzyskał dawny błysk.
Nawet przy regularnym czyszczeniu patelni, do jej spodu mogą przywierać tłuste i przypalone zabrudzenia. Na szczęście istnieje mieszanka, dzięki której dno naczynia odzyska dawny blask. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w domu. Do wykonania taniego detergentu potrzebujesz pasty do zębów, sody oczyszczonej i płynu do mycia naczyń. Wymieszaj po jednej łyżce każdego z produktów, po czym nałóż specyfik na spód patelni. Odczekaj około 10 minut, a następnie zmyj mieszankę i doczyść rondel gąbką. Nie musisz mocno szorować spodu naczynia, brud powinien zejść po pierwszym przetarciu.