Prosty trik na puszystą i kremową jajecznicę. Dodaj kilka kropli, a już zawsze będziesz tak robić

Jajecznica na śniadanie to gwarancja dobrego początku dnia. Jest pyszna, pożywa i zdrowa. Jej przygotowanie nie jest trudne, a dodatkowo każdy z nas może dorzucić do niej, na co tylko ma ochotę. Istnieje prosty trik, dzięki któremu będzie rozpływać się w ustach!

Choć jajecznica wydaje się prostą w przyrządzeniu potrawą, sposobów na jej zrobienie jest wiele. Jemy ją samą, z dodatkiem soli czy innych przypraw, mocno ściętą, rzadką czy z całą masą dodatków — od warzyw takich jak pomidory, cebulka, szczypiorek, pieczarki, po kiełbasę, bekon, ser żółty, a nawet nutellę. Dziś zdradzamy sprytny trik na puszystą, niemal lejącą jajecznicę.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo [MATERIAŁ PROMOCYJNY] Jak pielęgnować fryzurę afro lub loki?

Banalny trik na puszystą i kremową jajecznicę. Dodaj kilka kropel soku z cytryny

Dobrze wysmażoną i ściętą jajecznicę przyrządzić jest stosunkowo łatwo. Schody zaczynają się w momencie, gdy najbardziej lubisz taką pół na pół, puszystą i lekką. Na szczęście istnieje prosty trik, który sprawi, że będzie miękka i rozpływająca się w ustach. Wystarczy, że w trakcie smażenia dodasz do niej odrobiny soku z cytryny, a konsystencja zdecydowanie się zmieni. Kilka kropel zdecydowanie nie wpłynie na smak potrawy, ale za to sprawi, że stanie się dużo delikatniejsza i kremowa, a jajka nie zetną się jak zwykle. Pamiętaj jednak, by zachować umiar, w przeciwnym wypadku przesiąknie smakiem cytryny.

Dwa proste sposoby na puszystą i kremową jajecznicę. Nie każdy o nich wie

Dodanie kilku kropel cytryny to nie jedyny przepis na to, by jajecznica była delikatniejsza. Jeśli zależy ci na wyjątkowo kremowej konsystencji, możesz dodatkowo:

  • Przygotowywać ją na zimnej patelni, bez wcześniejszego podgrzewania. Masło dodaj dopiero w momencie wybijania na nią jajek. Gdy patelnia zrobi się gorąca, zdejmij ją z ognia, a jajka dokładnie przemieszaj. Czynność powtarzaj do odpowiedniego poziomu ścięcia jajek.
  • Jeśli chcesz, aby twoja jajecznica stała się bardziej wyrazista w smaku bez dodatków, a przy tym zachowała kremową konsystencję, na każde dwa jajka dorzuć dodatkowe żółtko.
Więcej o: