Niektórzy lubią gotować, a inni traktują to jako konieczną, codzienną czynność. Okazuje się jednak, że można ją sobie znacznie ułatwić, gdy planujemy tym razem smażyć przygotowywane potrawy. Wystarczy pamiętać o dwóch prostych trikach, które sprawią, że tłuszcz nie będzie pryskał na wszystkie strony, a gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gdy planujesz smażyć mięso, warzywa lub inne składniki, które mają w sobie dużo wody, możesz mieć pewność, że gdy położysz je na patelni, tłuszcz będzie pryskał we wszystkie możliwe strony. Dzieje się tak, ponieważ jest bardzo rozgrzany, a dostająca się do niego woda szybko odparowuje, rozpryskując wszystko na boki. Aby się przy tym nie poparzyć, warto usunąć jak najwięcej wody ze składników, które będziemy smażyć. Wystarczy odcisnąć wilgoć z mięsa i warzyw za pomocą czystej ściereczki lub ręczników papierowych. Taki zabieg sprawi, że tłuszcz będzie mniej pryskał, a ty nie poparzysz się podczas gotowania.
Istnieje również nietuzinkowy, choć skuteczny sposób na to, by poradzić sobie z pryskającym olejem. Jeśli wcześniej dobrze odciśniesz wilgoć z przygotowywanej żywności, ten trik nie będzie konieczny. Jeśli jednak podczas smażenia potraw zauważysz, że problem się pojawił, możesz zastosować pewien sposób. Wystarczy wsypać na rozgrzany tłuszcz odrobinę mąki, która wchłonie wilgoć, jaka pojawiła się na patelni. Pamiętaj jednak, by nie dodawać jej zbyt dużo. Warto też po prostu wcześniej wykonać panierkę i obtoczyć nią ulubione mięso, a wchłonie całą wodę.