Domowe nawozy cieszą się ogromną popularnością. Coraz chętniej sięgamy po mikstury z czosnku, fusów po kawie, wodę po płukaniu ryżu lub gotowaniu warzyw czy skorupki po jajkach. Te metody doskonale sprawdzają się w codziennej pielęgnacji roślin domowych, dostarczają im składniki odżywcze i sprawiają, że rosną bujne i zdrowe. Najlepszym sposobem na wzmocnienie storczyka jest nawóz z banana. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a mieszanka sprawdzi się w pielęgnacji kwiatów czy roślin w ogrodzie. Taki nawóz z banana zawiera potas, fosfor, niezbędne do rozwoju roślin kwitnących, a także magnez, siarkę czy wapń.
Więcej podobnych porad przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Bananowy nawóz do storczyków możesz przygotować na kilka różnych sposobów. Jednym z nich jest wysuszenie skórek w piekarniku. Jak to zrobić? Przygotuj skórki z kilku bananów, rozgrzej piekarnik do ok. 100 stopni Celsjusza. Jeśli masz taką możliwość, uruchom termoobieg. Ułóż skórki na pokrytej papierem blaszce miękką stroną ku dołowi. Piecz przez ok. 20 minut, do czasu, aż będą suche. Dokładny czas zależy od wielkości i grubości skórek. Po tym czasie wyciągnij wysuszone skórki z piekarnika i rozgnieć je w moździerzu lub blenderze.
Tak przygotowanym proszkiem posyp podłoże w doniczce ze storczykiem. Możesz też wymieszać go z wodą i podlać rośliny lub doniczkę umieścić w misce z miksturą. Proporcja to łyżeczka proszku na średniej wielkości doniczkę. Kąpiel w nawozie stosuj raz w miesiącu.
Nawóz z suszonego banana to niejedyna domowa metoda na nawiezienie storczyków. Po jakie metody jeszcze warto sięgnąć?