Podczas ubijania białek, dodaj kilka kropli. Beza za każdym razem wyjdzie idealna

Beza uchodzi za trudną w przygotowaniu. Idealne ubicie białek nie jest łatwym zadaniem, dlatego warto poznać proste triki, które je ułatwią. Okazuje się, że wystarczy dodać kilka kropel pewnego produktu, by wyszła idealnie. Oprócz tego warto też zwrócić uwagę na kilka innych, ważnych szczegółów.

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić bezę, by była chrupiąca, delikatna w środku a do tego nie opadła. Już samo ubijanie białek może być nie lada wyzwaniem. Okazuje się, że proste zasady i wykorzystanie pomocnych produktów pomogą uzyskać idealną konsystencję. Oto co należy zrobić.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Jak ubić pianę z białek na bezę? Dodaj kilka kropel, a wyjdzie obłędna

Choć pozornie ubijanie białek wydaje się prostym zadaniem, nieprawidłowy dobór narzędzi, pośpiech i nieuwaga sprawią, że konsystencja nie będzie taka, jak powinna. Z tego względu przed podjęciem działań warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów i zastosować się do prostych zasad.

  1. Upewnij się, że miska (metalowa lub szklana) i łopatka miksera są suche. Dla pewności warto jeszcze raz je przetrzeć, ponieważ nawet niewielka kropla wody lub tłuszczu sprawi, że białka nie ubiją się odpowiednio. 
  2. Dokładnie oddzielaj żółtka od białek. Warto przed rozpoczęciem ubijania upewnić się, że jajka są świeże i zadbać, by miały temperaturę pokojową. Najlepiej wykorzystać białka z jajek, które zostały rozbite poprzedniego dnia i zdążyły odparować.
  3. Rozpocznij ubijanie od najniższych obrotów miksera. Dla ustabilizowania piany możesz dodać kilka kropli octu lub soku z cytryny (pod koniec ubijania), a nawet odrobinę soli (na początku ubijania).
  4. Gdy piana zacznie się wytwarzać, możesz rozpocząć stopniowe dodawanie cukru. Wyłącz mikser, gdy będzie sztywna. Pamiętaj, że cukier powinien być drobny, jednak do bezy nie nadaje się cukier puder.
  5. Nie ubijaj piany zbyt długo. W efekcie nastąpi tzw. przebicie białek, a masa się rozwarstwi.
  6. Przed przeniesieniem ubitych białek na blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia.

Ksiądz podczas chrztu zadał rodzicom jedno pytanie. Odpowiedź go rozczarowała. Wpadka ojca podczas chrztu. Reakcja księdza zaskakuje. "Tłuku jeden"

Jak zrobić mini bezy? Wykorzystaj przepis, dzięki któremu będą chrupiące i pyszne

Jeśli pozostały ci białka, na przykład po przygotowywaniu innego ciasta, warto je wykorzystać do upieczenia mini bez. Takie wypieki to świetna przekąska do porannej kawy.

Składniki:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodając cukier. Ubijanie powinno trwać około 10 minut.
  2. Przełóż sztywne białka do woreczka cukierniczego.
  3. Wyciskaj niewielkie beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i piecz około 1,5 godziny.
  5. Uchyl lekko piekarnik i pozostaw beziki do wystygnięcia. 

Próba pobicia rekordu Guinnessa w najdłuższym pocałunku Całowali się przez ponad dwa dni. Musieli przyjmować pokarm przez słomkę

Więcej o: