Regularne dbanie o czystość zlewu jest bardzo ważne, jednak zazwyczaj mycie zwykłym detergentem nie wystarcza. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia impregnacja powierzchni. Okazuje się, że można to zrobić przy pomocy produktów, które mamy już w domu. Tania i prosta metoda sprawi, że zlew będzie służył przez lata. Wystarczy zastosowanie łyżki wybranego oleju jadalnego.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Okazuje się, że rutynowe impregnowanie zlewu jest tak samo ważne, jak jego czyszczenie. Warto robić to przynajmniej raz na dwa tygodnie. Działanie sprawi, że rysy na powierzchni zostaną wygładzone, a następne nie powstaną już tak łatwo i szybko.
Jeśli chcesz, by zlew granitowy, stalowy lub inny błyszczał jak nowy, wykorzystaj tłuszcz, który akurat masz w domu. Sprawdzi się zarówno olej rzepakowy, słonecznikowy, jak i kokosowy. Zastosowanie tego, który znajdziesz w kuchennej szafce to dobry sposób na zaoszczędzenie pieniędzy. Metoda przyniesie spektakularne efekty bez potrzeby zakupu drogich, chemicznych preparatów.
Zanim rozpoczniesz olejowanie zlewu zadbaj o jego czystość. Na początek usuń z dna resztki jedzenia, talerze, a także przemyj powierzchnię gąbką z delikatnym detergentem. Po wytarciu do sucha ręcznikiem papierowym możesz przejść do konkretnych działań.
Najlepszym momentem na przeprowadzenie impregnacji zlewu jest wieczór, na chwilę przed pójściem spać. Rano wystarczy zetrzeć nadmiar tłuszczu i przekonać się, że powierzchnia błyszczy jak nowa.