Siemię lniane to bogate źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega- 3, witamin z grupy B, A, D, kwasu foliowego oraz magnezu, potasu czy wapnia. Jeśli chcemy włączyć je do codziennej diety na stałe, warto jednak wcześniej skonsultować się z lekarzem. Mowa tutaj w szczególności o osobach, które borykają się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego. Czy pora spożywania naparu ma wpływ na jego właściwości? Okazuje się, że tak.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Rano siemię lniane najlepiej spożywać na czczo. W ten sposób zmniejszamy dolegliwości związane ze zgagą, refluksem, bólami żołądka czy nadkwasotą. Co więcej, regularne picie nasion sprawia, że czujemy się bardziej syci. Dzięki temu w ciągu dnia możemy odczuwać zmniejszony apetyt. Siemię jest też dobrym rozwiązaniem w przypadku problemów z trawieniem.
Wypicie naparu wieczorem może pomóc zaś uporać się z zaparciami i pracą jelit. Co ciekawe, siemię zawiera tryptofan, czyli aminokwas przyspieszający wytwarzanie melatoniny. To zaś może przyczynić się do ułatwienia zasypiania.
Przygotowanie naparu z siemienia lnianego jest szybkie i bardzo proste. Wystarczy 2-3 łyżki nasion zalać szklanką ciepłej wody, a następnie zostawić na około godzinę. Po tym czasie należy siemię odcedzić, a powstały kisiel, można spożywać do 3 razy dziennie.
Osoby, które nie mają dolegliwości ze strony układu pokarmowego, mogą spożywać siemię lniane codzienne. Trzeba przy tym jednak pamiętać o piciu dużej ilości wody ze względu na dużą ilość błonnika zwartą w siemieniu. Inaczej skutki mogą być odwrotne do zamierzonych.