Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowanie kruchego ciasta to podstawowa umiejętność każdego entuzjasty domowych wypieków. Jeśli chcesz ją opanować, pamiętaj o złotej zasadzie "3:2:1". Wbrew pozorom jest ona banalnie prosta, a dzięki tej regule przygotujesz pyszny deser o perfekcyjnej konsystencji. Na czym polega? Podpowiadamy.
Zasada "3:2:1" jest genialna w swojej prostocie. Są to idealne proporcje dla mąki, tłuszczu i cukru. Zachowując je i nie ugniatając ciasta zbyt długo, uzyskasz perfekcyjną bazę do większości ciast. Co ciekawe, proporcje używane były już w XIX wieku. W tym przypadku cukier zastąpiono kwaśną śmietaną.
Wziąć pół litry mąki, dodać półćwierci kila młodego niesolonego masła, 2 żółtka i małe pół szklanki dobrej kwaśnej śmietany. Wymiesić to razem dobrze i zostawić z pół godziny niech to ciasto w chłodzie poleży.
Na początku przesiej 300 gramów mąki na stolnicę. Następnie dodaj do niej 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,100 g cukru, jedno żółtko i łyżeczkę cukru wanilinowego. Całość posiekaj długim nożem, po czym zacznij ugniatać ciasto. Pamiętaj, że wyższa temperatura może wpłynąć na jego konsystencję. Ugniataj masę szybkimi ruchami. Gdy stanie się jednolita, ulep z niej kulę i owiń ją w folię spożywczą. Na sam koniec włóż ciasto do lodówki lub zamrażalnika. Dzięki temu możesz użyć go nawet kilka dni po przygotowaniu.