Orzechy włoskie bogate są w wiele cennych składników, które stanowią ważny element naszej diety. Po zjedzeniu kilku sztuk nie wyrzucaj skorupek. Koniecznie zachowaj je, by przygotować z fantastyczny nawóz do podlewania kwiatów lub wykorzystaj je w inny sposób, który sprawi, że będą rosły duże i zdrowe.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Łupiny orzechów włoskich są bogate w fosfor, potas, sód, żelazo, cynk, mangan, wapń, magnez oraz miedź. To wiele cennych składników, które sprawią, że twoje rośliny będą się fantastycznie rozwijać, wypuszczając nowe liście oraz kwiaty. Zamiast więc wyrzucać łupiny, jak zwykle, zostaw je, by przygotować skuteczny nawóz. Możesz również wykorzystać je w inny fantastyczny sposób.
Podczas przesadzania kwiatów warto wykorzystać drenaż, by ziemia lepiej odprowadzała wodę. Dzięki temu korzenie nie zgniją od jej nadmiaru. Warto zastosować wtedy łupiny orzechów włoskich, które wystarczy umieścić na dnie doniczki i przysypać je ziemią. Dostarczą wówczas kwiatom nieco właściwości odżywczych, a przy tym sprawią, że woda będzie lepiej odprowadzana.
Przygotowanie skutecznego nawozu do kwiatów nie zajmie ci dużo czasu, a pozwoli wykorzystać łupiny orzechów, które i tak zwykle wyrzucasz do kosza. Gdy tylko regularnie będziesz podlewać nim rośliny, zauważysz, że szybciej wypuszczają nowe liście i pięknie rosną. Jak przygotować nawóz z łupin orzechów?
Tak przygotowany nawóz możesz przechowywać w lodówce do 30 dni, ale dobrze jest przygotowywać go na bieżąco. Z jego pomocą podlewaj wszystkie rośliny doniczkowe, które masz w domu, co 12-15 dni.