Zamiast je wyrzucać, zalej wodą. Kwiaty odżyją i będą rosły bujnie jak nigdy

Jeśli chcesz zadbać o swoje rośliny doniczkowe, wcale nie musisz wydawać wielu pieniędzy na specjalistyczne produkty, które pomogą im rosnąć. Wystarczy, że sięgniesz do domowej spiżarni, a znajdziesz tam wiele fantastycznych rozwiązań w zasięgu ręki.

Orzechy włoskie bogate są w wiele cennych składników, które stanowią ważny element naszej diety. Po zjedzeniu kilku sztuk nie wyrzucaj skorupek. Koniecznie zachowaj je, by przygotować z fantastyczny nawóz do podlewania kwiatów lub wykorzystaj je w inny sposób, który sprawi, że będą rosły duże i zdrowe.

Zobacz wideo Jak dbać o kwiaty w wazonie, aby długo były piękne?

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zamiast je wyrzucać, wykorzystaj, by zadbać o rośliny. Nietypowe zastosowanie skorupek

Łupiny orzechów włoskich są bogate w fosfor, potas, sód, żelazo, cynk, mangan, wapń, magnez oraz miedź. To wiele cennych składników, które sprawią, że twoje rośliny będą się fantastycznie rozwijać, wypuszczając nowe liście oraz kwiaty. Zamiast więc wyrzucać łupiny, jak zwykle, zostaw je, by przygotować skuteczny nawóz. Możesz również wykorzystać je w inny fantastyczny sposób.

Joanna Trzepiecińska i Jolanta FraszyńskaByły wielkimi gwiazdami, nagle zniknęły z pierwszych stron gazet

Podczas przesadzania kwiatów warto wykorzystać drenaż, by ziemia lepiej odprowadzała wodę. Dzięki temu korzenie nie zgniją od jej nadmiaru. Warto zastosować wtedy łupiny orzechów włoskich, które wystarczy umieścić na dnie doniczki i przysypać je ziemią. Dostarczą wówczas kwiatom nieco właściwości odżywczych, a przy tym sprawią, że woda będzie lepiej odprowadzana.

Jak przygotować naturalny nawóz do kwiatów? Wykorzystaj orzechy włoskie

Przygotowanie skutecznego nawozu do kwiatów nie zajmie ci dużo czasu, a pozwoli wykorzystać łupiny orzechów, które i tak zwykle wyrzucasz do kosza. Gdy tylko regularnie będziesz podlewać nim rośliny, zauważysz, że szybciej wypuszczają nowe liście i pięknie rosną. Jak przygotować nawóz z łupin orzechów?

KobietaLifting twarzy bez użycia skalpela? Nakładaj produkt z w kuchni

  1. Przygotuj łupiny zebrane po zjedzeniu 10 orzechów włoskich. Jeśli masz dużo roślin, możesz zwiększyć ich ilość i odpowiednio zwiększyć kolejne proporcje, by uzyskać więcej nawozu.
  2. Umieść łupiny w małym garnku i zalej je wodą. Wystarczy 250 ml. Tak przygotowaną mieszankę zagotuj.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj łupiny jeszcze przez 15-20 minut. 
  4. Wystudzony płyn odcedź i przelej do butelki. Przed użyciem rozcieńczaj go w proporcjach 2:1, czyli dwie części wody na jedną część nawozu.

Tak przygotowany nawóz możesz przechowywać w lodówce do 30 dni, ale dobrze jest przygotowywać go na bieżąco. Z jego pomocą podlewaj wszystkie rośliny doniczkowe, które masz w domu, co 12-15 dni.

Więcej o: