Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Gąbka do naczyń jest używana przez wiele osób nie tylko do szorowania garnków. To przecież za jej pomocą często nakładamy środki czyszczące w łazience, przecieramy buty, czy sprzątamy kuchenne szafki i blaty. Niestety, zwykle zapominamy o wymianie czyścików. Jeśli nie chcesz, aby stały się siedliskiem bakterii, pamiętaj o tej zasadzie.
82 miliardy bakterii i 362 odmiany mikrobów - to liczba mikroorganizmów, które mogą "mieszkać" na twojej gąbce. Jak donosi doktor Markus Egert z uniwersytetu Furtwangen w Schwarzwaldzie, podobne sumy pojawiają się m.in. w ludzkich odchodach. Myjąc naczynia, zapewniamy idealne warunki do rozwoju zarazków. Ciepła i wilgotna atmosfera znacznie przyspiesza ich pojawianie się na czyściku.
W takim razie, jak często wymieniać gąbki? Naukowcy znaleźli odpowiedź na to pytanie. Każdy czyścik powinien zostać wyrzucony maksymalnie po tygodniu. Dłuższe korzystanie ze zmywaka może przyczynić się do przenoszenia bakterii na naczynia. Pamiętaj także o dezynfekowaniu gąbki. Za każdym razem, gdy wejdzie w kontakt z surowym mięsem bądź jajkiem, koniecznie ją odkaź.
Jak wiemy, gąbka nie służy nam jedynie do mycia naczyń. Za jej pomocą wykonujemy szereg innych domowych porządków. Warto pamiętać, aby do każdego obowiązku używać innego czyścika, np. nie powinno się korzystać z myjki przeznaczonej do sprzątania łazienki, przy czyszczeniu butów. Aby zapamiętać, do czego służą poszczególne gąbki, wystarczy uciąć ich róg. Przy zmywakach używanych do porządkowania kuchni można uciąć jeden z końców, a w czyściku do toalety pozbyć się dwóch z nich.