Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mole spożywcze potrafią być prawdziwą zmorą. Jeśli pojawią się w twoim domu, nie czekaj, tylko od razu zabierz się za ich przepędzanie. Im szybciej rozwiążesz ten problem, tym lepiej. Poznaj sprawdzone triki na pozbycie się skrzydlatych insektów.
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że mole spożywcze nie znoszą wysokich temperatur. Właśnie dlatego o wiele częściej można je spotkać w spiżarkach, czy innych wychłodzonych pomieszczeniach. Jak pozbyć się tych skrzydlatych intruzów z kuchni? Wystarczy użyć suszarki do włosów. Podłącz urządzenie do prądu, po czym skieruj wydmuchiwane gorące powietrze na miejsca, w których widziałeś mole. Larwy owadów nie przetrwają skupionego powiewu, dzięki czemu szybciej pozbędziesz się ich ze swojego domu.
Tak samo zadziałała wyparzenie zainfekowanych powierzchni. Jeśli mole zamieszkały w którejś z szafek w kuchni, włóż do środka miseczkę z rozgrzanym woskiem i zamknij drzwiczki. Wysoka temperatura od razu rozwiąże problem.
Skrzydlate insekty nie znoszą paru intensywnych aromatów. Wystarczy, że te zapachy zagoszczą w twoim domu, a mole będą unikać go jak ognia. Są to m.in. ocet, cytryna, goździki, czy wanilia. Dodaj je do gotującej się wody, aby uwolnić ich woń. Insekty nie przepadają także za liściami laurowymi. Jeśli chcesz zabezpieczyć się przed pojawieniem się tych owadów w twojej kuchni, koniecznie włóż kilka listków do pojemników z sypkimi produktami.