Jak zrobić chleb w domu? Banalnie prosty przepis na bochenek z idealnie chrupiącą skórką

Jak zrobić chleb w domu? Istnieje wiele przepisów, które wykorzystują zarówno drożdże, jak i zakwas. Choć przygotowywanie chleba samodzielnie wydaje się skomplikowane i czasochłonne, wypiek właściwie robi się sam. Sprawdź, jak upiec chleb i jak zrobić zakwas na chleb.

Najprostszy przepis na chleb domowej roboty zawiera drożdże, jednak równie prosto i szybko można samodzielnie upiec go na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Sposób jest banalny i szybki, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość. Jak zrobić chleb i zakwas na chleb? Oto prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz wypiek z idealnie chrupiącą skórką.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić zakwas na chleb? To proste, choć czasochłonne

Pieczenie domowego chleba na zakwasie trzeba zacząć od przygotowania zakwasu. To zadanie pozornie wydaje się skomplikowane i czasochłonne, ale wystarczy pamiętać o niezbędnych krokach. Na początek warto zacząć od zakwasu na mące żytniej i dobrze rozplanować cały proces, by nie musieć wstawać w środku nocy. Jak zrobić zakwas na chleb?

  1. Przygotuj mąkę żytnią i wodę w proporcji 1:1 (na 50 g mąki 50 ml wody).
  2. Letnią wodę (o temperaturze 37 stopni Celsjusza) i mąkę żytnią razową (najlepiej typ 1800 lub 2000) wymieszaj w sporym szklanym naczyniu - najlepiej sprawdzi się litrowy słoik. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.
  4. Po tym czasie dokładnie zamieszaj masę drewnianą łyżką lub patyczkiem.
  5. Odczekaj 12 godzin i dodaj kolejną porcję mąki i letniej wody (50 g mąki i 50 ml wody). Zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw.

Czynności powtarzaj przez 5 dni, pamiętając o mieszaniu co 12 godzin i "dokarmianiu" zakwasu co 24 godziny. Po 6 dniach możesz wykorzystać zakwas do pieczenia chleba. Jeśli planujesz robić to regularnie, codziennie "dokarmiaj" zakwas, a słoik przechowuj pod przykryciem w ciepłym miejscu. Jeśli chleb zamierzasz piec sporadycznie, zakwas przykryj zakrętką (ale nie dokręcaj!) i słoik przechowuj w lodówce, raz w tygodniu dokładając porcję mąki i wody. Na 2-3 godziny przed wyciągnij go z lodówki, a po "dokarmieniu" odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce. Sposobem na przyspieszenie fermentacji jest dodanie do masy kilku łyżek prawdziwego żuru.

JajecznicaProsty trik na puszystą i kremową jajecznicę. Dodaj kilka kropli

Jak zrobić chleb na zakwasie? Idealny przepis na chleb z chrupiącą skórką

Przed przystąpieniem do pieczenia chleba warto zadbać o kilka przedmiotów, które ułatwią pracę. Przyda się waga kuchenna, wiklinowy koszyk, ściereczka i naczynie żaroodporne z pokrywką. Na początek warto zacząć od małego bochenka. Jak zrobić chleb?

Składniki:

  • 200 g zakwasu,
  • 400 g ciepłej wody,
  • 600 g mąki chlebowej,
  • 2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. W sporej misce połącz ze sobą zakwas i ciepłą wodę. Dodaj mąkę przesianą przez sito i połącz przy pomocy drewnianej łyżki lub łopatki, aż znikną suche grudki.
  2. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut, aż składniki same się połączą.
  3. Po tym czasie dodaj sól i zacznij wyrabianie. Wrzuć ciasto do misy miksera i wyrabiaj przez ok. 6 minut lub wyłóż ciasto na stolnicę oprószona mąką i wyrabiaj ręcznie. Jeśli ciasto mocno klei się do rąk, zwilż je lekko wodą. Ugniataj przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie.
  4. Wrzuć do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia.
  5. W międzyczasie przygotuj wiklinowy koszyczek. Na dno wyłóż ściereczkę kuchenną, oprósz ją mąką.
  6. Wyrośnięte ciasto wyjmij delikatnie z miski i uformuj w kształt bochenka lub kuli. Jak to zrobić przedstawiono na poniższym filmiku.
 
  1. Uformowany bochenek włóż do koszyczka, posyp mąką, by ściereczka nie przykleiła się do ciasta, nakryj i włóż do lodówki na 6-12 godzin.
  2. Po upływie wymaganego czasu wyciągnij koszyk z lodówki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza, w środku umieść też naczynie żaroodporne.
  3. Wrzuć bochenek do nagrzanego naczynia. Przy pomocy ostrego naczynia natnij ciasto.
  4. Przykryj pokrywką i piecz przez 30 minut.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz przez 15 minut.
  6. Upieczony chleb wyciągnij z naczynia i studź na kratce.

Obieranie jabłek3 pyszne i zdrowe przepisy na wykorzystanie skórek od jabłek

Więcej o: