Co jeść, aby dłużej żyć? Naukowcy już znaleźli odpowiedź

Na łamach czasopisma medycznego JAMA Internal Medicine pojawiły się wyniki badań, które mogą mieć kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Naukowcy postanowili bowiem sprawdzić, czy jedzenie określonych produktów, może wpłynąć na długość życia. Wyniki są zaskakujące.

JAMA Internal Medicine to czasopismo medyczne wydawane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne. 9 stycznia 2023 roku pojawiły się w nim wyniki badań Nurses’ Health Study, które wskazują, że dieta może mieć bezpośredni wypływ na długość życia. Jakie produkty warto włączyć do codziennej diety, a których lepiej unikać? 

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Anna Popek Popek przyciąga spojrzenia w dopasowanej sukience. Fani komplementują

Jaka dieta jest najzdrowsza? Badania prowadzono przez 36 lat

We wspomnianym badaniu udział wzięło ponad 75 000 kobiet i 44 000 mężczyzn, przy czym nie cierpieli oni wówczas na choroby układu krążenia, a nieliczni palili papierosy. Przez 36 lat obserwowano ich nawyki żywieniowe, a co 4 lata osoby te musiały wypełnić kwestionariusze. Uczestnicy byli zobowiązani do przestrzegania filarów zdrowego żywienia, które były zgodne z obowiązującymi amerykańskimi wytycznymi żywieniowymi. 

Na tej podstawie wyciągnięto wnioski, które wskazują, że aż cztery diety sprzyjają długowieczności. Mowa tutaj o diecie śródziemnomorskiej, której podstawą są owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, ryby czy strączki. Kolejną jest dieta roślinna, a więc ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego i alkoholu na rzecz produktów roślinnych. Dobrym samopoczuciem i zdrowiem cieszyli się badani, którzy stosowali dietę wegetariańską i wegańską. 

Wyłóż deskę folią aluminiową i zacznij prasowanie. Takich efektów się nie spodziewasz Wyłóż deskę do prasowania folią aluminiową. Efekty cię zaskoczą

Co jeść, aby żyć dłużej? Niektóre składniki mogą przeciwdziałać chorobom przewlekłym 

Naukowcy opracowali Indeks Alternatywnego Zdrowego Odżywiania, który określa jakie składniki, mogą przeciwdziałać chorobom przewlekłym. Do produktów, które warto włączyć do naszej diety, zaliczono orzechy, nasiona i żywność pełnoziarnistą. Wyeliminować lub zminimalizować powinno się zaś spożycie napojów słodzonych, słodyczy, czerwonego mięsa, sodu i przetworzonej żywności. 

- Nigdy nie jest za późno na przyjęcie zdrowych wzorców żywieniowych, a korzyści płynące ze spożywania zdrowej diety mogą być znaczące pod względem zmniejszenia całkowitej liczby przedwczesnych zgonów i różnych przyczyn przedwczesnej śmierci - podkreślił profesor Hu. Zmiana diety na zdrowszą o 25 proc., może zdaniem naukowców zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia o 6-13 proc., a nowotworów o 7-18 proc.

Więcej o: