JAMA Internal Medicine to czasopismo medyczne wydawane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne. 9 stycznia 2023 roku pojawiły się w nim wyniki badań Nurses’ Health Study, które wskazują, że dieta może mieć bezpośredni wypływ na długość życia. Jakie produkty warto włączyć do codziennej diety, a których lepiej unikać?
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
We wspomnianym badaniu udział wzięło ponad 75 000 kobiet i 44 000 mężczyzn, przy czym nie cierpieli oni wówczas na choroby układu krążenia, a nieliczni palili papierosy. Przez 36 lat obserwowano ich nawyki żywieniowe, a co 4 lata osoby te musiały wypełnić kwestionariusze. Uczestnicy byli zobowiązani do przestrzegania filarów zdrowego żywienia, które były zgodne z obowiązującymi amerykańskimi wytycznymi żywieniowymi.
Na tej podstawie wyciągnięto wnioski, które wskazują, że aż cztery diety sprzyjają długowieczności. Mowa tutaj o diecie śródziemnomorskiej, której podstawą są owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, ryby czy strączki. Kolejną jest dieta roślinna, a więc ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego i alkoholu na rzecz produktów roślinnych. Dobrym samopoczuciem i zdrowiem cieszyli się badani, którzy stosowali dietę wegetariańską i wegańską.
Naukowcy opracowali Indeks Alternatywnego Zdrowego Odżywiania, który określa jakie składniki, mogą przeciwdziałać chorobom przewlekłym. Do produktów, które warto włączyć do naszej diety, zaliczono orzechy, nasiona i żywność pełnoziarnistą. Wyeliminować lub zminimalizować powinno się zaś spożycie napojów słodzonych, słodyczy, czerwonego mięsa, sodu i przetworzonej żywności.
- Nigdy nie jest za późno na przyjęcie zdrowych wzorców żywieniowych, a korzyści płynące ze spożywania zdrowej diety mogą być znaczące pod względem zmniejszenia całkowitej liczby przedwczesnych zgonów i różnych przyczyn przedwczesnej śmierci - podkreślił profesor Hu. Zmiana diety na zdrowszą o 25 proc., może zdaniem naukowców zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia o 6-13 proc., a nowotworów o 7-18 proc.