Wiele osób ma swoje wyjątkowe, sprawdzone przepisy na pączki. Niektórzy robią je w tradycyjny sposób, a inni decydują się na to, by upiec je w piekarniku. Okazuje się jednak, że idealne ciasto na pączki można przygotować, dodając do niego pewien nietypowy składnik. Zamiast więc wykorzystać go do robienia obiadu, użyj do wykonania tego tradycyjnego deseru na tłusty czwartek. Pączki będą miękkie i puszyste.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcesz w tym roku samodzielnie przygotować pączki na tłusty czwartek, koniecznie sięgnij po jeden składnik, który sprawi, że będą idealne. Mowa oczywiście o ugotowanych ziemniakach. Niektórzy mogą być zdumieni, jednak okazuje się, że dodatek ten świetnie współgra z drożdżami, tworząc perfekcyjne ciasto. Będzie elastyczne, mięciutkie i niezwykle puszyste po usmażeniu. Pączki z dodatkiem ziemniaków są puchate jak chmurka, a nie czuć w nich w ogóle tego nietypowego dodatku. Ile należy ich dodać do ciasta? Wszystko zależy od przepisu, z którego korzystasz. Ważne, by ciasto wyszło elastyczne, gładkie i przy tym dość luźne.
W internecie można znaleźć wiele przepisów na pączki, które oparte są o dodatek ugotowanych ziemniaków. Nic dziwnego, ponieważ wychodzą one wtedy niezwykle puchate i miękkie. Dodatkowo składnik ten sprawia, że pączki dłużej zachowują świeżość. Można też nadziewać je ulubionymi dodatkami. O czym jednak warto pamiętać?
Zanim dodasz ziemniaki do ciasta na pączki, odpowiednio je przygotuj. Najlepiej jest ugotować je dzień wcześniej, ponieważ nie mogą być gorące. Możesz zrobić to podczas przygotowywania obiadu i po prostu ugotować ich wtedy trochę więcej. Tak, jak zwykle - w osolonej wodzie. Ziemniaki należy też dokładnie przecisnąć przez praskę, by nie miały żadnych grudek i wykorzystać je, dopiero gdy całkowicie ostygną.