Przechowujesz jabłka z innymi owocami? Popełniasz spory błąd

Jeśli przechowujesz jabłka z innymi owocami, popełniasz spory błąd. Jeśli chcesz cieszyć się nimi przez dłuższy czas, warto zwrócić uwagę na tę jedną rzecz...

Czy zdarzyło ci się kupić za mało dojrzałe owoce? 

Często zdarza się, że zależy nam na zakupie konkretnych owoców, ale te dostępne w sklepie nie nadają się jeszcze do zjedzenia. Hormon odpowiedzialny za dojrzewanie owoców to etylen. To on przyspiesza proces dojrzewania owoców, opadanie liści oraz starzenie się tkanek.

Warto wiedzieć, że hormon ten produkowany jest przez warzywa i owoce nawet po ich zerwaniu.

W celu zapewnienia sobie fitoskładników (między innymi porządnej dawki witaminy C) musimy znaleźć dojrzałe owoce (fot. Shutterstock)W celu zapewnienia sobie fitoskładników (między innymi porządnej dawki witaminy C) musimy znaleźć dojrzałe owoce (fot. Shutterstock) W celu zapewnienia sobie fitoskładników (między innymi porządnej dawki witaminy C) musimy znaleźć dojrzałe owoce (fot. Shutterstock)

Niektórzy producenci, chcąc przyspieszyć czas zbiorów, rozpylają etylen na warzywa i owoce

Większość owoców wydziela etylen, czyli związek chemiczny, który stymuluje ich dojrzewanie. Niektórzy producenci, chcąc przyśpieszyć czas zbiorów i sprzedaży, celowo rozpylają go na warzywa i owoce. Działanie etylenu można sprawdzić w domowym eksperymencie, obserwując twarde brzoskwinie, które po dwóch dniach przebywania na parapecie zrobią się miękkie i soczyste.

Im dojrzalszy produkt, tym więcej etylenu wydziela, co oznacza, że może zacząć się psuć.

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Jedno nadgniłe jabłko przyśpieszy proces dojrzewania u sąsiadujących z nim w koszyku owoców. 

Nadmiar etylenu wpływa także na utratę chlorofilu przez warzywa i owoce – dlatego niektóre z produktów żółkną lub robią się brązowe. Dojrzałych owoców nie powinno się również przechowywać w lodówce. Wydzielany z nich etylen może wtedy przeniknąć do pozostałych produktów.

Dojrzałe bananyDojrzałe banany Pixabay

Warto poznać właściwości owoców i warzyw pod względem ilości wytwarzanego etylenu i prawidłowo je przechowywać

  • Jakie owoce przechowywać oddzielnie?
  • Jabłka
  • Awokado
  • Dojrzałe banany (nim dojrzeją, ich końcówki możesz owinąć folią spożywczą, która spowolni proces dojrzewania)
  • Mango
  • Brzoskwinie
  • Gruszki

Są też takie owoce i warzywa, które są odporniejsze na działanie etylenu.. Warto wymienić tu: paprykę, owoce jagodowe (truskawki, jagody, jeżyny, maliny, itp.), owoce cytrusowe, takie jak cytryny i limonki, jarmuż, ananasy.

Należy więc pamiętać, które owoce trzeba trzymać oddzielnie, można jednak wiedzę o wydzielaniu etylenu wykorzystać na swoją korzyść i kładąc np. awokado obok jabłek, przyspieszyć czas jego dojrzewania celowo.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: