Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zdrowa i smaczna przekąska, jaką są orzechy włoskie to popularny wybór wielu z nas. Niestety, siłowanie się z otaczającą pyszne wnętrze skorupką potrafi odebrać ochotę na jedzenie. Jak szybko pozbyć się twardej łupiny bez marnowania sił? Wystarczy użyć wrzątku.
Pozbycie się twardych łupin orzechów włoskich wcale nie musi być trudne. Wystarczy, że zalejesz je wrzątkiem i poczekasz 30 minut. Na czym polega ten sposób? Gorąca woda znacznie zmiękczy skorupę, dzięki czemu do jej usunięcia wystarczy cienki nóż. Nie musisz już siłować się z dziadkiem do orzechów. Po prostu wbij ostry czubek w miejsce, w którym łączą się obie części łupiny, po czym delikatnie je odchyl. Jeśli lubisz solone orzechy, do wrzątku dodaj trochę soli. Nie dość, że wzbogacisz ich smak, to jeszcze bardziej ułatwisz ich otwieranie.
Po usunięciu łupin z orzechów włoskich zwykle po prostu wyrzucamy je do śmieci. To błąd. Resztki można sprytnie wykorzystać do domowej kuracji na włosy. Wystarczy, że przegotujesz skorupki, a uzyskasz skuteczną płukankę przyciemniającą kosmyki. Zalej je wrzątkiem i odczekaj, aż wystygną. Następnie odcedź wodę do oddzielnego pojemnika. Tak przygotowanym środkiem przepłucz włosy. W ten sposób zapewnisz swojej fryzurze piękne refleksy. Jeśli skorzystałeś z opisanego wcześniej sposobu, możesz także wykorzystać użytej w nim wody. Pamiętaj jednak, aby płukanka nie była wcześniej solona. Przyprawa może zaszkodzić włosom.