Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku i odczekaj 30 minut. To niezawodne rozwiązanie popularnego problemu

Orzech włoski, oprócz charakterystycznego smaku, wyróżnia się także swoimi właściwościami zdrowotnymi. Zanim jednak dobierzemy się do pyszności, musimy rozłupać jego skorupę. To potrafi być dość problematyczne. Zamiast siłować się z gruchotaniem orzechów, zalej je wrzątkiem.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zdrowa i smaczna przekąska, jaką są orzechy włoskie to popularny wybór wielu z nas. Niestety, siłowanie się z otaczającą pyszne wnętrze skorupką potrafi odebrać ochotę na jedzenie. Jak szybko pozbyć się twardej łupiny bez marnowania sił? Wystarczy użyć wrzątku.

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Jak szybko obrać orzechy włoskie? Jedyne czego potrzebujesz to wrzątek

Pozbycie się twardych łupin orzechów włoskich wcale nie musi być trudne. Wystarczy, że zalejesz je wrzątkiem i poczekasz 30 minut. Na czym polega ten sposób? Gorąca woda znacznie zmiękczy skorupę, dzięki czemu do jej usunięcia wystarczy cienki nóż. Nie musisz już siłować się z dziadkiem do orzechów. Po prostu wbij ostry czubek w miejsce, w którym łączą się obie części łupiny, po czym delikatnie je odchyl. Jeśli lubisz solone orzechy, do wrzątku dodaj trochę soli. Nie dość, że wzbogacisz ich smak, to jeszcze bardziej ułatwisz ich otwieranie.

Inne przydatne właściwości orzechów. To nie tylko zdrowa przekąska

Po usunięciu łupin z orzechów włoskich zwykle po prostu wyrzucamy je do śmieci. To błąd. Resztki można sprytnie wykorzystać do domowej kuracji na włosy. Wystarczy, że przegotujesz skorupki, a uzyskasz skuteczną płukankę przyciemniającą kosmyki. Zalej je wrzątkiem i odczekaj, aż wystygną. Następnie odcedź wodę do oddzielnego pojemnika. Tak przygotowanym środkiem przepłucz włosy. W ten sposób zapewnisz swojej fryzurze piękne refleksy. Jeśli skorzystałeś z opisanego wcześniej sposobu, możesz także wykorzystać użytej w nim wody. Pamiętaj jednak, aby płukanka nie była wcześniej solona. Przyprawa może zaszkodzić włosom.

Więcej o: