Dodaj do gofrów zamiast proszku do pieczenia. Jedna łyżeczka sprawi, że będą chrupiące za każdym razem

Jak zrobić chrupiące gofry? Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Przepis na ciasto jest bowiem banalnie prosty, a proszek do pieczenia wystarczy zamienić na łyżeczkę innego, popularnego produktu. Wówczas możemy być pewni, że ciasto wyjdzie brązowe i chrupkie.

Gofry idealnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja czy słodka przekąska. Niektórzy nie wyobrażają sobie ich bez dżemu i bitej śmietany, inni zaś kremu czekoladowego z owocami. Niezależnie od tego, jakie dodatki preferujesz, zdradzamy przepis na najważniejszy element, czyli idealnie chrupiące ciasto. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Zdrowe gofry - piękne wspomnienia bez wyrzutów sumienia

Najprostszy przepis na gofry chrupiące. Ciasto zrobić w kilka minut 

Do przygotowania ok. 6 sztuk gofrów będziemy potrzebowali: 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżkę cukru białego (najlepiej drobnego),
  • 2 jajka,
  • 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, 
  • szczyptę soli. 

Większość osób dodaje do ciasta proszek do pieczenia, a to właśnie w sodzie tkwi sekret pięknie brązowych i chrupiących gofrów. Z tym dodatkiem ciasto za każdym razem wyjdzie idealne. 

Wszystkie składniki należy umieścić w misce, a następnie mikserem lub rózgą do ubijania, wymieszać całość na gładką masę. Co istotne, robimy to tylko do połączenia składników. Następnie należy chochlą ciasto nałożyć na rozgrzaną gofrownicę i piec około 5 minut (czas może się różnić w zależności od używanej gofrownicy, najlepiej sprawdzić to w instrukcji). Po upieczeniu gofry wykładamy na metalową kratkę. 

Jak zrobić chrupiące gofry? Soda to nie wszystko. Oto najczęściej popełniane błędy

Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale warto pamiętać o kilku czynnikach, przez które gofry mogą wyjść blade lub nie wyrosną prawidłowo. Wśród najczęściej popełnianych błędów można wymienić: 

  • używanie zimnych jajek — przed przygotowywaniem ciasta, lepiej wyciągnąć je nieco wcześniej z lodówki, 
  • zbyt długie mieszanie lub miksowanie ciasta — składniki mieszamy tylko do ich połączenia, czyli gdy grudki przestaną być widoczne, 
  • nienagrzana gofrownica — wlewając ciasto na nierozgrzaną gofrownicę, gofry będą przywierać i mogą zrobić się gumowe, 
  • otwieranie urządzenia w trakcie pieczenia — nie należy otwierać gofrownicy wcześniej niż po ok. 5 minutach lub czasie przewidzianym w instrukcji. 
Więcej o: