Gofry idealnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja czy słodka przekąska. Niektórzy nie wyobrażają sobie ich bez dżemu i bitej śmietany, inni zaś kremu czekoladowego z owocami. Niezależnie od tego, jakie dodatki preferujesz, zdradzamy przepis na najważniejszy element, czyli idealnie chrupiące ciasto.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Do przygotowania ok. 6 sztuk gofrów będziemy potrzebowali:
Większość osób dodaje do ciasta proszek do pieczenia, a to właśnie w sodzie tkwi sekret pięknie brązowych i chrupiących gofrów. Z tym dodatkiem ciasto za każdym razem wyjdzie idealne.
Wszystkie składniki należy umieścić w misce, a następnie mikserem lub rózgą do ubijania, wymieszać całość na gładką masę. Co istotne, robimy to tylko do połączenia składników. Następnie należy chochlą ciasto nałożyć na rozgrzaną gofrownicę i piec około 5 minut (czas może się różnić w zależności od używanej gofrownicy, najlepiej sprawdzić to w instrukcji). Po upieczeniu gofry wykładamy na metalową kratkę.
Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale warto pamiętać o kilku czynnikach, przez które gofry mogą wyjść blade lub nie wyrosną prawidłowo. Wśród najczęściej popełnianych błędów można wymienić: