Tłusty czwartek 2023. Pączki z piekarnika wyjdą idealne, jeśli będziesz pamiętać o jednym szczególe

Tłusty czwartek 2023 zbliża się wielkimi krokami, coraz chętniej szukamy więc sprawdzonych przepisów wypieki, które możemy wypróbować jeszcze przed ostatkami. Ciekawą, pyszną i zdrowszą alternatywą dla tłustych smażonych przysmaków mogą być... pączki z piekarnika.

Mini pączki serowe, oponki, pączki hiszpańskie, pączki z serka homogenizowanego, z ziemniakami, faworki - to wszystko potrawy, które nieodłącznie kojarzą się z tłustym czwartkiem, czyli dniem, który zapoczątkowuje ostatki i rozpoczyna przygotowania do Wielkiego Postu. Tradycyjnie przysmaki te są smażone, a więc i nie do końca zdrowe. Czy istnieje alternatywa? Okazuje się, że równie pyszne pączki możemy uzyskać... w piekarniku. Choć niektórzy mogą to uznać za zniewagę, to pączki z piekarnika są równie pyszne, jak te smażone. Sprawdź przepis na pieczone pączki.

Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Więcej podobnych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy jest tłusty czwartek 2023?

Tłusty czwartek to ostatni czwartek, który kalendarzowo przypada przed Wielkim Postem i jednocześnie początek ostatnich dni karnawału. Tego dnia, zgodnie z tradycją, dozwolone jest objadanie się, a wśród tradycyjnie spożywanych potraw znajdują się pączki i faworki. Tłusty czwartek to święto ruchome, a w 2023 roku wypada 16 lutego.

PączkiKiedy tłusty czwartek 2023? Mamy dobrą wiadomość dla łasuchów

Pączki pieczone, czyli zdrowszy przepis na pączki domowe

Pączki pieczone w piekarniku to zdecydowanie zdrowsza wersja tych smażonych na głębokim tłuszczu. I jednocześnie zdecydowanie prostsza i mniej czasochłonna. Nie będziesz musiała już stać kilka godzin przy kuchence, by móc cieszyć się domowej roboty przysmakiem. By pączki wyszły idealne, pamiętaj, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dotyczy to również mąki, a przede wszystkim jajek.

Potrzebne składniki:

  • ok. 350-370 g mąki pszennej (typ 450 lub 500),
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 50 g cukru (najlepszy będzie drobny do wypieków),
  • paczka drożdży instant (8-9 g) lub 35 g świeżych drożdży,
  • 180 g masła,
  • 3 średnie jajka,
  • szczypta soli,
  • + 200 g ulubionego dżemu lub marmolady,
  • + żółtko do smarowania.

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Mleko delikatnie podgrzej (do temperatury ok. 30-35 stopni). Dodaj drożdże, łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i resztę cukru. Dodaj mleko z rozczynem drożdżowym, przy pomocy drewnianej łyżki zamieszaj i zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Wbijaj jajka pojedynczo, wyrabiając jednocześnie ciasto. Zacznij dodawać rozpuszczone masło, wlewając po łyżce do ciasta.
  4. Po dodaniu wszystkich składników do ciasta cierpliwie wyrabiaj przez ok. 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie i z łatwością odchodzić od dłoni. Jeśli okaże się zbyt rzadkie, możesz dosypać odrobinę mąki, lepiej jednak wyrabiać ciasto dłońmi lekko zwilżonymi ciepłą wodą.
  5. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto wyrzuć na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i zacznij wykrawanie, np. przy pomocy szklanki o średnicy ok. 7-8 cm. Pamiętaj, żeby liczba krążków była parzysta.
  7. Każdy z krążków lekko spłaszcz, a na środek nałóż łyżeczkę lub pół ulubionego dżemu albo marmolady.
  8. Przykryj drugim krążkiem, porządnie sklej brzegi i zawiń je do góry.
  9. Ułóż zlepione pączki na blachach do pieczenia, pamiętaj o zachowaniu odstępu. Jeśli nie masz zapasowych blaszek, ułóż pączki na blacie oprószonym mąką. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, najlepiej uruchom grzanie góra-dół.
  10. Wyrośnięte pączki wysmaruj rozbitym żółtkiem. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-17 minut, aż pączki będą wyrośnięte, zarumienione i upieczone - sprawdź ciasto przy pomocy patyczka.

Upieczone pączki odstaw do przestudzenia, a następnie posyp cukrem pudrem, polukruj i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczy lub dowolnymi dodatkami.

Ubijanie białekJak ubić pianę z białek na bezę? Dodaj kilka kropel, a wyjdzie obłędna

Więcej o: