Mini pączki serowe, oponki, pączki hiszpańskie, pączki z serka homogenizowanego, z ziemniakami, faworki - to wszystko potrawy, które nieodłącznie kojarzą się z tłustym czwartkiem, czyli dniem, który zapoczątkowuje ostatki i rozpoczyna przygotowania do Wielkiego Postu. Tradycyjnie przysmaki te są smażone, a więc i nie do końca zdrowe. Czy istnieje alternatywa? Okazuje się, że równie pyszne pączki możemy uzyskać... w piekarniku. Choć niektórzy mogą to uznać za zniewagę, to pączki z piekarnika są równie pyszne, jak te smażone. Sprawdź przepis na pieczone pączki.
Zobacz wideo
Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej
Więcej podobnych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy jest tłusty czwartek 2023?
Tłusty czwartek to ostatni czwartek, który kalendarzowo przypada przed Wielkim Postem i jednocześnie początek ostatnich dni karnawału. Tego dnia, zgodnie z tradycją, dozwolone jest objadanie się, a wśród tradycyjnie spożywanych potraw znajdują się pączki i faworki. Tłusty czwartek to święto ruchome, a w 2023 roku wypada 16 lutego.
Kiedy tłusty czwartek 2023? Mamy dobrą wiadomość dla łasuchów
Pączki pieczone, czyli zdrowszy przepis na pączki domowe
Pączki pieczone w piekarniku to zdecydowanie zdrowsza wersja tych smażonych na głębokim tłuszczu. I jednocześnie zdecydowanie prostsza i mniej czasochłonna. Nie będziesz musiała już stać kilka godzin przy kuchence, by móc cieszyć się domowej roboty przysmakiem. By pączki wyszły idealne, pamiętaj, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dotyczy to również mąki, a przede wszystkim jajek.
Potrzebne składniki:
- ok. 350-370 g mąki pszennej (typ 450 lub 500),
- 100 ml ciepłego mleka,
- 50 g cukru (najlepszy będzie drobny do wypieków),
- paczka drożdży instant (8-9 g) lub 35 g świeżych drożdży,
- 180 g masła,
- 3 średnie jajka,
- szczypta soli,
- + 200 g ulubionego dżemu lub marmolady,
- + żółtko do smarowania.
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Mleko delikatnie podgrzej (do temperatury ok. 30-35 stopni). Dodaj drożdże, łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i resztę cukru. Dodaj mleko z rozczynem drożdżowym, przy pomocy drewnianej łyżki zamieszaj i zacznij wyrabiać ciasto.
- Wbijaj jajka pojedynczo, wyrabiając jednocześnie ciasto. Zacznij dodawać rozpuszczone masło, wlewając po łyżce do ciasta.
- Po dodaniu wszystkich składników do ciasta cierpliwie wyrabiaj przez ok. 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie i z łatwością odchodzić od dłoni. Jeśli okaże się zbyt rzadkie, możesz dosypać odrobinę mąki, lepiej jednak wyrabiać ciasto dłońmi lekko zwilżonymi ciepłą wodą.
- Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyrzuć na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i zacznij wykrawanie, np. przy pomocy szklanki o średnicy ok. 7-8 cm. Pamiętaj, żeby liczba krążków była parzysta.
- Każdy z krążków lekko spłaszcz, a na środek nałóż łyżeczkę lub pół ulubionego dżemu albo marmolady.
- Przykryj drugim krążkiem, porządnie sklej brzegi i zawiń je do góry.
- Ułóż zlepione pączki na blachach do pieczenia, pamiętaj o zachowaniu odstępu. Jeśli nie masz zapasowych blaszek, ułóż pączki na blacie oprószonym mąką. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, najlepiej uruchom grzanie góra-dół.
- Wyrośnięte pączki wysmaruj rozbitym żółtkiem. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-17 minut, aż pączki będą wyrośnięte, zarumienione i upieczone - sprawdź ciasto przy pomocy patyczka.
Upieczone pączki odstaw do przestudzenia, a następnie posyp cukrem pudrem, polukruj i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczy lub dowolnymi dodatkami.
Jak ubić pianę z białek na bezę? Dodaj kilka kropel, a wyjdzie obłędna