Oponki z serem z piekarnika to hit na tłusty czwartek. Są smaczniejsze niż tradycyjne, a do tego fit

Oponki to druga, zaraz po pączkach, ikona tłustego czwartku. Niektórzy nie wyobrażają sobie święta bez nich. Trzeba jednak przyznać, że ciasto smażone na głębokim tłuszczu nie należy do niskokalorycznych. Poznaj zdrowszą wersję fit oponek prosto z piekarnika.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Fit wersje popularnych posiłków to żadna nowość. Z tego powodu nikogo nie powinna dziwić zdrowsza odsłona tradycyjnych oponek serowych, które tak często jemy na tłusty czwartek. Jeśli nie chcesz przejeść się przekąskami smażonymi na głębokim oleju, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

Jakich składników potrzebujesz do przyrządzenia fit oponek? Nie różnią się aż tak od oryginału

Do przygotowania fit oponek serowych potrzebujesz:

  • 250 g chudego białego sera
  • 3 pełne szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczkę sody

Jak widać, skład nie jest wyraźnie inny od tradycyjnego. Różnica leży natomiast w proporcjach. W zdrowszym przepisie znajdziemy mniej cukru i śmietany. W oryginalnym przepisie używa się także tłustszego sera. 

Oponki serowe z piekarnika. Sposób przygotowania jest banalnie prosty

Na samym początku przesiej mąkę do sporej miski. Następnie dodaj do niej cukier, sodę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki, po czym wrzuć do naczynia ser biały, śmietanę oraz jajko i żółtka. Ponownie połącz składniki, tym razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj kulę z powstałego ciasta i przełóż ją na suchy blat lub stolnicę. Zagniataj masę energicznymi ruchami, a następnie rozwałkuj je. 

Za pomocą szklanki powycinaj kółka z ciasta. Na środku wycinków dodaj kolejny otwór za pomocą kieliszka. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem, tak aby pokrył cały spód. Wykładaj oponki pojedynczo, zachowując niewielkie odstępy pomiędzy każdym z wypieków. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W tej temperaturze piecz oponki przez 10 minut. Na sam koniec wyciągnij przysmaki i pozwól im ostygnąć na kratce. Udekoruj je w dowolny sposób, np. cukrem pudrem.

Więcej o: