Nigdy nie dodawaj tej mąki do faworków, bo nie będą idealnie kruche. Jak zrobić najlepsze?

Możesz przygotować faworki na piwie lub faworki z ciasta francuskiego, jeśli nie masz na to zbyt dużo czasu. Warto jednak pamiętać o tym, by wykorzystać odpowiedni typ mąki. Dzięki temu będą idealnie kruche. Jak zrobić najlepsze faworki? Zastosuj się do kilku ważnych wskazówek.

Faworki, zwane inaczej chruścikami, są nieodłącznym elementem każdego karnawału oraz tłustego czwartku. Przepisów na ich przygotowanie jest mnóstwo. Jeśli jednak decydujesz się na tradycyjną recepturę, zwróć uwagę na to, jakiej mąki używasz. Tylko jeden typ sprawi, że będą idealnie pyszne i kruche. Jak zrobić najlepsze? Przestrzegaj kilku wskazówek.

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Dlaczego faworki na piwie wychodzą idealne? Sekret tkwi w kilku wskazówkach

Jeśli chcesz przygotować idealnie kruche faworki, musisz pamiętać o kilku kluczowych zasadach, dzięki którym wyjdą perfekcyjne. Większość przepisów o nich wspomina, jednak warto zwrócić na nie szczególną uwagę, a zauważysz ogromną różnicę w jakości. O czym trzeba pamiętać?

  1. Faworki rób zawsze z zimnych składników. Najlepiej, gdy będą proso z lodówki.
  2. Ciasto na faworki trzeba dobrze napowietrzyć, ubijając je wałkiem i co jakiś czas je przekręcając oraz ugniatając. Dzięki temu można z łatwością wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.
  3. Pod żadnym pozorem nie smaż faworków, gdy ciasto jest ciepłe. Musi być zimne, a wtedy wyjdą najlepsze.
  4. Faworki na piwie, wódce czy innym alkoholu to nie intrygujący dodatek, lecz składnik, który powoduje, że ciasto podczas smażenia będzie chłonęło mniej tłuszczu. Podobnie działa również spirytus.

Idealnie kruche faworki? Musisz przygotować je za pomocą konkretnego typu mąki

Najlepsze faworki to te, które są idealnie kruche i chrupiące. Okazuje się jednak, że do uzyskania takiego efektu trzeba wykorzystać odpowiednią mąkę. Nie każdy o tym wie, lecz najlepiej sprawdzi się w tej roli typ 450, czyli mąka pszenna tortowa, którą zwykle stosujemy na co dzień podczas gotowania oraz pieczenia. Jeśli skorzystasz z innych rodzajów, od razu zauważysz różnicę w jakości i kruchości faworków. Dlatego lepiej nigdy ich nie używaj - postaw na sprawdzony typ 450, z którym wypiek się uda. Warto pamiętać również o tym, by dokładnie przesiać mąkę, zanim połączymy ją z innymi składnikami.

Więcej o: