Faworki, zwane inaczej chruścikami, są nieodłącznym elementem każdego karnawału oraz tłustego czwartku. Przepisów na ich przygotowanie jest mnóstwo. Jeśli jednak decydujesz się na tradycyjną recepturę, zwróć uwagę na to, jakiej mąki używasz. Tylko jeden typ sprawi, że będą idealnie pyszne i kruche. Jak zrobić najlepsze? Przestrzegaj kilku wskazówek.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcesz przygotować idealnie kruche faworki, musisz pamiętać o kilku kluczowych zasadach, dzięki którym wyjdą perfekcyjne. Większość przepisów o nich wspomina, jednak warto zwrócić na nie szczególną uwagę, a zauważysz ogromną różnicę w jakości. O czym trzeba pamiętać?
Najlepsze faworki to te, które są idealnie kruche i chrupiące. Okazuje się jednak, że do uzyskania takiego efektu trzeba wykorzystać odpowiednią mąkę. Nie każdy o tym wie, lecz najlepiej sprawdzi się w tej roli typ 450, czyli mąka pszenna tortowa, którą zwykle stosujemy na co dzień podczas gotowania oraz pieczenia. Jeśli skorzystasz z innych rodzajów, od razu zauważysz różnicę w jakości i kruchości faworków. Dlatego lepiej nigdy ich nie używaj - postaw na sprawdzony typ 450, z którym wypiek się uda. Warto pamiętać również o tym, by dokładnie przesiać mąkę, zanim połączymy ją z innymi składnikami.