Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Detergenty i silne preparaty nie są najlepszym sposobem na mole spożywcze w domowej kuchni, zwłaszcza dlatego, że chcesz uniknąć chemicznego traktowania w miejscach przygotowywania i przechowywania żywności. Pozbycie się inwazji owadów nie jest trudne, ale wymaga szczegółowego działania, a także konsekwencji i cierpliwości. Przede wszystkim jest to kwestia dokładnego sprawdzenia każdego suchego produktu spożywczego w miejscu przechowywania, wyrzucenia uszkodzonych produktów i dokładnego oczyszczenia obszaru przed uzupełnieniem zapasów.
Sprawdź całą żywność w kuchni oraz spiżarni pod kątem oznak inwazji. Szukaj nie tylko dorosłych osobników, ale również larw. Sprawdź wszystkie suche towary w sklepie przed ich zakupem i ponownie przed wniesieniem ich do domu, zwłaszcza jeśli kupujesz duże ilości lub kupujesz je prosto z pojemników na lokalnym rynku.
Produkty na bazie zbóż, takie jak mąka, płatki zbożowe, makarony i mieszanki do pieczenia, są ulubionymi produktami moli spożywczych, podobnie jak orzechy i słodycze. Nie ograniczaj się jednak do przeszukiwania tych produktów. Możesz znaleźć larwy schowane w krawędziach puszek, na słoikach z przyprawami, a nawet w nieotwartych opakowaniach i zapieczętowanych pojemnikach. Sprawdź również zamknięte torby pod kątem małych dziur, przez które szkodniki mogły utorować sobie drogę.
Jeśli masz zwierzęta, sprawdź też ich karmę. Wyrzuć zainfekowane jedzenie, które znajdziesz. Najlepiej prosto do zewnętrznego kosza na śmieci. Umieszczenie ich w koszu kuchennym tylko pozwoli na dalsze rozprzestrzenienie się problemu.
Walkę z molami spożywczymi w domu zacznij od gruntownego odkurzenia każdego, nawet najmniejszego zakątka szafki w kuchni. Na koniec pamiętaj o opróżnieniu worka próżniowego oraz natychmiastowego wyniesienia go na zewnątrz.
Teraz z pomocą przyjdzie mieszanka na bazie octu oraz ciepłej wody w proporcjach 50/50. Dobrym rozwiązaniem będzie dodanie olejku z mięty pieprzowej, eukaliptusowego czy lawendowego, gdyż mają zapachy, za którymi mole nie przepadają. Gotowym roztworem wystarczy, że umyjesz dokładnie wnętrza oraz wszelkie powierzchnie szafek kuchennych. W takich warunkach mole spożywcze nie będą się rozwijały, a wręcz będą trzymać się od tego miejsca z daleka.