W ostatni czwartek przed wielkim postem obchodzimy tłusty czwartek. To właśnie ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Wybieramy się wtedy do cukierni lub samodzielnie pieczemy bądź smażymy pyszne słodkości. Skąd się wywodzi ten zwyczaj?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Tłusty czwartek 2023. Kiedy wypada i skąd się wziął?
Źródła historyczne wskazują, że tłusty czwartek wywodzi się z pogaństwa i był związany z pożegnaniem zimy. To właśnie wtedy na stołach pojawiały się pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. Co ciekawe, podobny zwyczaj mieli także... starożytni Rzymianie! Dziś obchodzimy go raczej symbolicznie — przygotowując bądź kupując pyszne pączki, faworki, czy inne słodko-tłuste pyszności. W tym roku tłusty czwartek obchodzimy 16 lutego.
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki. Są pyszne, słodkie i proste do zrobienia
W tłusty czwartek nie może zabraknąć pysznych, pełnych nadzienia pączków! Najlepsze będą te, które zrobisz sam. Niezależnie od tego, czy wybierzesz konfiturę z róży, czy czekoladę, polewę z lukru czy posypanie cukrem pudrem — z tym przepisem z portalu Haps na pewno wyjdą obłędnie smaczne!
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 110 g cukru,
- 450 ml mleka,
- 8 żółtek,
- 100 g masła,
- kieliszek spirytusu - to właśnie on stanowi sekret udanych pączków,
- tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec lub olej,
- nadzienie, w zależności od upodobań,
- Do dekoracji: lukier, cukier puder czy skórka pomarańczowa.
- Zacznij od zrobienia zaczynu — skrusz drożdże do szklanki, dodaj 2 łyżki cukru i zalej 1/4 szklanki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj i wsyp 2 łyżki mąki. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy będą gotowe, wymieszaj rozczyn z resztą mąki i cukru, dodaj spirytus, mleko, żółtka i rozpuszczone masło. Energicznymi ruchami zagnieć ciasto. Uformuj kulę, przełóż do naczynia, przykryj i odstaw na około godzinę.
- Gdy czas minie, wyjmij ciasto, wyrabiaj przez chwilę i odrywaj po kawałku. Każdy z nich lekko spłaszcz, na środku nałóż nadzienie i dokładnie zaklep. Ułóż na posypanym mąką blacie. Gdy wszystkie będą skończone, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Smaż na oleju lub smalcu z obu stron, w temperaturze ok. 175-180 stopni. Każdy pączek odsącz z nadmiaru tłuszczu, a gdy ostygnie — udekoruj wedle uznania.