Kiedy dodać ogórki do zupy ogórkowej? Większość osób popełnia błąd, a zupa traci smak

Tania i pożywna zupa, którą potrafi przygotować większość z nas. Czy aby na pewno? Jednym z najważniejszych aspektów w trakcie gotowania ogórkowej jest czas dodania do niej kiszonych ogórków. Okazuje się, że wiele ludzi popełnia ten sam błąd.

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Przygotowywana na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego z dodatkiem warzyw i kiszonych ogórków. Zawiera wiele składników odżywczych. Czy wiesz, jak ją ugotować? Kiedy dodać do zupy ogórki

Zobacz wideo Płyta indukcyjna - największy pożeracz prądu w domu?

Małgorzata Foremniak"W piżamie na ściankę?" Foremniak zaskoczyła fanów stylizacją

Zupa ogórkowa. Podczas gotowania wielu z nas popełnia ten błąd

Zupa ogórkowa jest świetnym pomysłem na zimowy obiad. Jest pożywna, rozgrzewająca i ma doskonały smak. Kiszone ogórki nadają jej kwaskowatości. Kiedy dodać je do zupy, aby wyszła idealnie? Istnieje prosta zasada, o której nie każdy wie. Ogórki dodajemy do zupy pod koniec gotowania. W innym wypadku stracą one swój niepowtarzalny aromat. Długie gotowanie pozbawi ich wartości odżywczych, a ziemniaki nie zmiękną przez kwas zawarty w kiszonkach. Ogórki dorzucamy do garnka, kiedy ziemniaki będą już gotowe do spożycia.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zasiłek pogrzebowy 2023 - zdjęcie ilustracyjneZasiłek pogrzebowy 2023. Od 11 lat wypłaty wynoszą tyle samo

Prosty przepis na zupę ogórkową. Zrobi ją każdy

Do przygotowania zupy ogórkowej potrzebujemy:

  • ogórki kiszone 6-7 sztuk
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 niewielkiego selera
  • 2 kostki rosołowe (lub bulion drobiowy/wołowy)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • koperek lub natka pietruszki
  • sól i pieprz

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy dwa litry wody, wrzucamy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie i dodajemy starte na tarce ogórki kiszone. Opcjonalnie możemy dodać również sok z ogórków. Gotujemy przez 10 minut. Na koniec do zupy dokładamy koperek lub natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem lub solą.

Więcej o: