Kiedy dodać ogórki do zupy ogórkowej? Większość osób popełnia błąd, a zupa traci smak

Tania i pożywna zupa, którą potrafi przygotować większość z nas. Czy aby na pewno? Jednym z najważniejszych aspektów w trakcie gotowania ogórkowej jest czas dodania do niej kiszonych ogórków. Okazuje się, że wiele ludzi popełnia ten sam błąd.

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Przygotowywana na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego z dodatkiem warzyw i kiszonych ogórków. Zawiera wiele składników odżywczych. Czy wiesz, jak ją ugotować? Kiedy dodać do zupy ogórki

Zobacz wideo Płyta indukcyjna - największy pożeracz prądu w domu?

Zupa ogórkowa. Podczas gotowania wielu z nas popełnia ten błąd

Zupa ogórkowa jest świetnym pomysłem na zimowy obiad. Jest pożywna, rozgrzewająca i ma doskonały smak. Kiszone ogórki nadają jej kwaskowatości. Kiedy dodać je do zupy, aby wyszła idealnie? Istnieje prosta zasada, o której nie każdy wie. Ogórki dodajemy do zupy pod koniec gotowania. W innym wypadku stracą one swój niepowtarzalny aromat. Długie gotowanie pozbawi ich wartości odżywczych, a ziemniaki nie zmiękną przez kwas zawarty w kiszonkach. Ogórki dorzucamy do garnka, kiedy ziemniaki będą już gotowe do spożycia.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Prosty przepis na zupę ogórkową. Zrobi ją każdy

Do przygotowania zupy ogórkowej potrzebujemy:

  • ogórki kiszone 6-7 sztuk
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 niewielkiego selera
  • 2 kostki rosołowe (lub bulion drobiowy/wołowy)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • koperek lub natka pietruszki
  • sól i pieprz

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy dwa litry wody, wrzucamy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie i dodajemy starte na tarce ogórki kiszone. Opcjonalnie możemy dodać również sok z ogórków. Gotujemy przez 10 minut. Na koniec do zupy dokładamy koperek lub natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem lub solą.

Więcej o: