Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Przygotowywana na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego z dodatkiem warzyw i kiszonych ogórków. Zawiera wiele składników odżywczych. Czy wiesz, jak ją ugotować? Kiedy dodać do zupy ogórki?
Zupa ogórkowa jest świetnym pomysłem na zimowy obiad. Jest pożywna, rozgrzewająca i ma doskonały smak. Kiszone ogórki nadają jej kwaskowatości. Kiedy dodać je do zupy, aby wyszła idealnie? Istnieje prosta zasada, o której nie każdy wie. Ogórki dodajemy do zupy pod koniec gotowania. W innym wypadku stracą one swój niepowtarzalny aromat. Długie gotowanie pozbawi ich wartości odżywczych, a ziemniaki nie zmiękną przez kwas zawarty w kiszonkach. Ogórki dorzucamy do garnka, kiedy ziemniaki będą już gotowe do spożycia.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Do przygotowania zupy ogórkowej potrzebujemy:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy dwa litry wody, wrzucamy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie i dodajemy starte na tarce ogórki kiszone. Opcjonalnie możemy dodać również sok z ogórków. Gotujemy przez 10 minut. Na koniec do zupy dokładamy koperek lub natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem lub solą.