Wiele osób nie wyobraża sobie tłustego czwartku bez ulubionych oponek. Niestety, nie każdy może zajadać się tłustymi i smażonymi na głębokim tłuszczu łakociami. Na szczęście istnieje inne rozwiązanie dla łasuchów spragnionych oponek — zrób je w piekarniku. Jak?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Po czym poznać najlepsze pączki?
Prosty przepis na obłędne w smaku oponki serowe z piekarnika. Czego będziesz potrzebować?
Serowe oponki to przepyszna, słodka przekąska, którą z pewnością przygotujesz nie raz. Nada się nie tylko na tłusty czwartek, ale także na spotkania z przyjaciółmi, urodziny i inne uroczystości. Smakują wyśmienicie, są łatwe w przygotowaniu, a przy tym zdrowsze od tradycyjnych, ponieważ pieczesz je w piekarniku, a nie smażysz na głębokim tłuszczu. Swoim niezawodnym przepisem podzielił się portal Haps. Czego będziesz potrzebować, by je zrobić?
Oponki serowe pieczone w piekarniku — składniki:
- 250 g chudego białego sera,
- 3 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej typu 450 lub 500,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 3 pełne łyżki cukru,
- 2 żółtka i 1 całe jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka sody.
Przepyszne i łatwe w wykonaniu oponki serowe z piekarnika. Przepis krok po kroku
- Do sporej miski przesiej mąkę, następnie dodaj wszystkie suche składniki, tj. cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz sodę. Dokładnie wymieszaj.
- Do suchych składników dorzuć mokre, czyli ser biały, śmietanę, jajko i żółtka. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Z przygotowanego ciasta uformuj kulę.
- Kulę z ciasta przełóż na stolnicę lub suchy blat i energicznie zagnieć. Rozwałkuj ciasto na 1 cm grubości. Za pomocą szklanki wycinaj kółka, z których następnie kieliszkiem wytnij środek, tak, by powstał kształt oponki.
- Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia i ułóż na niej oponki, zachowując pomiędzy nimi niewielkie odstępy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut. Gdy będą gotowe, wyjmij i odstaw do ostudzenia, a na końcu udekoruj cukrem pudrem lub ulubioną polewą. Smacznego!