Fit hit na tłusty czwartek 2023! Puszyste oponki serowe pieczone w piekarniku rozpływają się w ustach

Tłusty czwartek coraz bliżej. Jeśli nie przepadasz lub nie możesz jeść tłustych, smażonych rzeczy, mamy dla ciebie smaczne rozwiązanie. Oponki z twarogu pieczone w piekarniku są obłędnie pyszne i proste w przygotowaniu, a przy tym zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnej wersji!

Wiele osób nie wyobraża sobie tłustego czwartku bez ulubionych oponek. Niestety, nie każdy może zajadać się tłustymi i smażonymi na głębokim tłuszczu łakociami. Na szczęście istnieje inne rozwiązanie dla łasuchów spragnionych oponek — zrób je w piekarniku. Jak?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?

Prosty przepis na obłędne w smaku oponki serowe z piekarnika. Czego będziesz potrzebować?

Serowe oponki to przepyszna, słodka przekąska, którą z pewnością przygotujesz nie raz. Nada się nie tylko na tłusty czwartek, ale także na spotkania z przyjaciółmi, urodziny i inne uroczystości. Smakują wyśmienicie, są łatwe w przygotowaniu, a przy tym zdrowsze od tradycyjnych, ponieważ pieczesz je w piekarniku, a nie smażysz na głębokim tłuszczu. Swoim niezawodnym przepisem podzielił się portal Haps. Czego będziesz potrzebować, by je zrobić?

Oponki serowe pieczone w piekarniku — składniki:

  • 250 g chudego białego sera,
  • 3 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej typu 450 lub 500,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc., 
  • 3 pełne łyżki cukru,
  • 2 żółtka i 1 całe jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka sody.

Przepyszne i łatwe w wykonaniu oponki serowe z piekarnika. Przepis krok po kroku

  1. Do sporej miski przesiej mąkę, następnie dodaj wszystkie suche składniki, tj. cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz sodę. Dokładnie wymieszaj.
  2. Do suchych składników dorzuć mokre, czyli ser biały, śmietanę, jajko i żółtka. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Z przygotowanego ciasta uformuj kulę.
  3. Kulę z ciasta przełóż na stolnicę lub suchy blat i energicznie zagnieć. Rozwałkuj ciasto na 1 cm grubości. Za pomocą szklanki wycinaj kółka, z których następnie kieliszkiem wytnij środek, tak, by powstał kształt oponki.
  4. Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia i ułóż na niej oponki, zachowując pomiędzy nimi niewielkie odstępy.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut. Gdy będą gotowe, wyjmij i odstaw do ostudzenia, a na końcu udekoruj cukrem pudrem lub ulubioną polewą. Smacznego!
Więcej o: